Hlavní obsah

Mají Ronalda i hvězdné golfisty, teď touží po F1. Nabídka ze Saúdské Arábie však vyvolala hněv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Z Jižní Ameriky přetáhli na své území slavnou Rallye Dakar. Před pár týdny si pořídili i hvězdného fotbalistu Ronalda, jehož „uplatili“ astronomickou roční gáží 200 milionů eur (4,8 miliardy korun). Rozštěpili profesionální golf, když ve velkém a úspěšně rozjeli konkurenční sérii vůči PGA Tour. Sní – a rozhodně realisticky – o zimní olympiádě. A teď se bohatým šejkům ze Saúdské Arábie zachtělo pořídit si také celý šampionát formule 1.

Foto: Lars Baron/Getty Images

Max Verstappen vyhrál v březnu 2022 Velkou cenou Saúdské Arábie.

Článek

V polovině března se tu potřetí pojede Velká cena, a byť Lewis Hamilton už loni poukazoval na nedodržování lidských práv ve zdejším království, tak stejně je Saúdská Arábie natrvalo usazena v kalendáři F1. A nejspíš se klidně může stát, že země získá vliv také nad celým šampionátem.

Podle agentury Bloomberg se totiž loni saúdskoarabský Veřejný investiční fond (PIF) ucházel o koupi mistrovství, když současnému vlastníku práv, americké společnosti Liberty Media, nabídl víc jako 20 miliard dolarů (zhruba 440 miliard korun). Američané prý sice hned v zárodku jednání zarazili, nicméně i to, že se zpráva – byť se zpožděním – dostala na veřejnost a jaké pozdvižení mezi vlivnými udělala, naznačuje, že Saúdská Arábie rozhodně není ze hry venku.

Jen pro představu – před šesti lety koupili Američané F1 od společnosti Bernieho Ecclestonea za 4,4 miliardy dolarů. Šampionátu, který byl pod Mr. E konzervativní až zkostnatělý, dodali modernější outfit, dostali ho na sociální sítě a díky seriálu na Netflixu mu významně navýšili sledovanost. Uspěli na americkém trhu, a tak se současná hodnota odhaduje na 15 miliard dolarů.

Liberty Media však věří v další růst, i proto je kruciální otázkou, zda oněch 20 miliard je málo, nebo moc.

Prezident Mezinárodní automobilové federace FIA Muhammad bin Sulajim jen krátce poté, co Bloomberg o nabídce informoval, na svůj Twitter napsal: „FIA je nezisková organizace a jako správce motoristické sportu je opatrná vůči údajné a nadhodnocené cenovce 20 miliard dolarů, která do F1 dorazila. Každému potenciálnímu kupci doporučujeme, aby použil zdravý rozum, zvážil dobro sportu a přišel s jasným a udržitelným plánem, ne pouze s velkými penězi."

A upozorňuje, že by se případná koupě mohla odrazit v dostupnosti F1, tedy ve zdražení televizních práv, ceny licencí pro jednotlivé okruhy, lístků...

Jenže na tohle vyjádření hned reagovaly právničky Liberty Media, které v nótě napsaly: „Prezident FIA překračuje své kompetence. Zasahuje do našich komerčních práv nepřijatelným způsobem při údajně nadhodnocené ceně 20 miliard dolarů. Poškozuje tím hodnotu společnosti Liberty Media."

FIA zkrátka nemá jak a proč ovlivňovat případnou koupi. Navíc, jak tvrdí respektovaný britský žurnalista Joe Saward, není cena nadhodnocená, ale naopak podhodnocená. „F1 má mnohem vyšší hodnotu než 20 miliard, jinak by Liberty Media k prodeji přistoupila. Uniknuté zprávy jsou jen způsob, jak nahlas říct, že nabídka nebyla dostatečná."

Připlatí šejkové?

Nebo se pro tentokrát spokojí s Ronaldem a golfisty?

Reklama