Hlavní obsah

Další rozruch kolem Djokoviče. Porušil snad pravidla?!

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Srbský tenista Novak Djokovič na kurtu stále válí. Dokazuje to na právě probíhajícím Australian Open, kde i přes to, že je omezován zraněním, suverénně prošel už do semifinále, kde se v pátek utká s Američanem Tommym Paulem. Pětatřicetiletý tenista tak má šanci útočit na svůj desátý titul z této akce. Krom uznání od fanoušků se však setkává i s vlnou kritiky, která přichází zejména po jeho „záhadných“ komunikacích s týmem během zápasů.

Foto: Dita Alangkara, ČTK/AP

Novak Djokovič během utkání s Rusem Rubljovem.

Článek

Djokovič je bezesporu vynikajícím tenistou, kterému turnaj v Austrálii neskutečně svědčí. Po loňském skandálu s jeho deportací ze země zde letos usiluje celkově už o svůj 22. grandslamový titul, čímž by dorovnal svého velkého rivala Rafaela Nadala.

I když Srba od začátku turnaje trápí problémy s levým hamstringem, počíná si suverénně. Doposud ztratil pouze jeden set, a to ve 2. kole s Francouzem Enzo Couacaudem, Naposledy si ve čtvrtfinále hladce poradil s ruským tenistou Andrejem Rubljovem. A právě během tohoto zápasu opět vyvolal rozruch.

Od svého týmu obdržel ve třetí hře první sady lahev s vodou, na které bylo cosi připevněno. Srb to poté na lavičce nenápadně zkoumal. V tu dobu vedl 2:1 a následně svého soupeře brejknul. Fanoušci nyní spekulují, o co se mohlo jednat. Šlo snad o doplňující rady či sáček s iontovým přípravkem?

Už v předchozím kole proti domácímu De Minaurovi přijal tenista od svého týmu z protější strany kurtu vzkaz na lahvi, čímž vyvolal podezření, že došlo snad k porušení pravidel. Na Australian Open je sice dovoleno koučování, ale pouze v případě, kdy trenéři a hráč se nachází na stejné straně kurtu. Pokud jsou na opačné, mohou se dorozumívat jen signály a gesty.

Djokovič i jeho tým k situaci mlčí a není to poprvé. Zdá se, že tenisový šampion se v podobných „skandálech" vyžívá a vyvolávat u fanoušků podezření ho baví. Vzpomeňme na jeho „záhadnou" inhalaci na Wimbledonu nebo pití „magického lektvaru" během turnaje v Paříži loni v listopadu.

Některým fanouškům jsou jeho kauzy ukradené, jiné to pobuřuje s tím, že pravidla by měla pro každého platit stejně a hvězda takového formátu, jakou Djokovič bezesporu je, nemá podobné záhady zapotřebí.

Reklama