Domů     Technika
Těžba uhlí od minulosti po rekultivace v 21. století

komerční sdělení

Hořlavá hornina plná uhlíku se těží i na území České republiky. Je zdrojem tepla pro domácnosti, surovinou v průmyslu a energetice. V následujících řádcích se dozvíte, jaké uhlí se u nás nejčastěji těží, a jak se zahlazují stopy po lidské činnosti..

Historie těžby uhlí

Naše území má bohaté zásoby uhlí.

Část z nich je již vytěžena. To se týká hlavně antracitu nedaleko Chebu, který se využíval jako kovářské uhlí, a lignitu na jižní Moravě. Dále byly už plně zužitkovány sloje černého uhlí v pruhu od Plzně po Žacléř, drobná ložiska u Kladna a Zastávky u Brna.

V současnosti stále probíhá fárání do hlubin v ostravsko-karvinském revíru a povrchové dolování v podhůří Krušných hor.

Jaké uhlí se u nás vyskytuje nejčastěji?

Pro běžné zákazníky je nejdostupnější hnědé uhlí z mostecké pánve. První zmínky pochází z roku 1491 z kroniky města Duchcov. Od 17. století se rozrůstala těžba v jámách až po milion tun ročně v 19. století.

V současnosti se těží ve více oblastech a je pojmenováno obchodními názvy podle nejbližších lidských sídel. Proto se setkáte s názvy mostecké a bílinské uhlí s druhým názvem ledvické.

Velkolomy s hnědým uhlím

Určitě znáte fotky rozsáhlých prostor s odstraněnou horninou a obrovská rypadla, která ukrajují kamenný materiál 24 hodin denně. V nočních hodinách nepřehlédnutelně svítí v rozbrázděné krajině. Tímto způsobem probíhá vytěžení a surovina pak putuje po pásech na vytřídění a rozdrcení. K spotřebitelům se dostane jako sypané nebo pytlované uhlí.

Život a rekultivace po těžbě hnědého uhlí

V souvislosti s oblastí dolování uhlí pod Krušnými horami uslyšíte termín těžební limity. Je to usnesení vlády z roku 1991, které omezuje rozšiřování dolů a zaručuje zachování lidských sídel.

Například staré město Most bylo strženo a kostel Nanebevzetí Panny Marie byl přestěhován. Tento náročný přesun o 841 m proběhl v roce 1975 po speciálně vystavěných kolejích. V oblasti probíhá i rekultivace, příkladem je Hipodrom s pravidelnými koňskými dostihy a rekreační jezero Most, které je napájené řekou Ohří, důlní vodou a místním povodím.

Černé uhlí v ostravsko-karvinském revíru

Černé uhlí se v získává už jen z hlubinných štol a šachet v blízkosti Karviné. Ale první důkaz lidského zužitkování této suroviny pochází z archeologických průzkumů. Zhruba 21. tisíc let před naším letopočtem bylo zkoksovatělé uhlí nalezeno ve společnosti štíhlé Petřkovické venuše vyřezané z železné rudy.

Od 18. století bylo černé uhlí jedním z hlavních zdrojů pro rozšíření průmyslové revoluce a rozvoj ocelářství. V tom období se původně malá a zemědělská Ostrava rozrostla. V době protektorátu dosáhlo dolování maximálního objemu 21 tun uhlí za rok.

Současnost “černého zlata”

Uhlí je vysoce výhřevná surovina, která se používá hlavně v energetickém průmyslu. Největšími odběrateli je místní elektrárna Dětmarovice, ČEZ a ostravské firmy zabývající se zpracováním železa.

K místním se zpravidla dostává již ve formě elektřiny nebo jako teplo přenášené parovody v těsné blízkosti elektráren. Malá část se dostane do domácností po celém našem území jako pevné palivo.

Centra zábavy z areálů těžby černého uhlí

Při těžbě černého uhlí dochází k podpovrchovému dolování, proto jsou hlavními jizvami krajiny kopce z vytěžené hlušiny.

Jednou z dominant Ostravy je halda Ema. Jde o výletní lokalitu pro mnoho rodin. Až když v zimě přijdete na místo, odkud vychází obláčky z hořících zbytků uhlí z nitra, všimnete si, že jste na uměle vytvořené hoře porostlé starými stromy.

Z těžních věží a areálů se stala muzea a prostory pro kulturní vyžití. Jsou to například oblast Dolních Vítkovic a Landek. Vzhledem k těžbě v nitru země nedochází k rozsáhlým rekultivacím, pouze k zasypání a uzavření vchodů.

Kde koupíte uhlí na aktuální topnou sezónu?

Pokud chcete zatápět hnědým nebo černým zlatem ještě tuto zimu, navštivte e-shop Optimtop.cz.

V nabídce naleznete pytlované uhlí v obou druzích pro automatické kotle, kamna s roštem a kotle s roštem.

Každý pytel obsahuje 25 kg pevného paliva a jsou uložené na paletách. Můžete si vybrat z různé celkové váhy. Doprava je po celé České republice zdarma.

Zdroj foto: Shutterstock

Související články
Vezmete altermagnet, dáte ho pod rentgen, měníte polarizační filtr a pozorujete, jak materiál pohlcuje světlo. Zní to skoro jako pokus z běžné hodiny fyziky, jde však o průlomový experiment, jehož výsledkem je pozoruhodný objev fyziků z Masarykovy univerzity, Akademie věd ČR (AV ČR), Metropolitní univerzity v Ósace a University of Nottingham. Před půl rokem mezinárodní […]
Na počátku dvacátého století představovaly vlaky nejrychlejší dopravní prostředek na delší vzdálenosti. Dnes je v našich očích nahradila letadla. V celé řadě zemí však stále platí, že pokud člověk chce zažít jízdu rychlostí, za kterou by ho na silnici policie okamžitě poslala do vězení, stačí usednout do vysokorychlostního vlaku. Ten se i podle svého jízdního […]
Žijeme v době plastové jako generace „plastic people“, v barevném, naleštěném a nerozbitném. Z kdysi zázračného produktu se stává veřejný nepřítel číslo jedna. Máme se ho ale bát? „Plasty nejsou zlo. Například v medicínských aplikacích, automobilovém nebo letecké průmyslu jsou nenahraditelné. Špatnou reklamu plastům dělají jednorázové výrobky a především to, jak s nimi nakládáme…“ říká ve 27. […]
Někteří lidé používají chatboty s umělou inteligencí k vytváření avatarů svých zesnulých blízkých. Pro někoho je to zdroj útěchy, ale jiné z toho tak trochu jímá hrůza… Doktorka Stephenie Lucas Oneyová nedávno oslavila pětasedmdesáté narozeniny. Její otec, bývalý policista a soudce, je už na věčnosti, ale ona s ním stále hovoří. Nikoli však jen v […]
Vinaři používají dvě metody k detekci toho, zda bylo jejich bílé víno kontaminováno nežádoucími mikroby, a to čichovou zkoušku a testování vzorků vína v Petriho misce. Nyní by se k nim mohla přidat ještě třetí, hi-tech metoda, a to testování vína pomocí elektronického jazyka. Elektronický jazyk se tomu lidskému vůbec nepodobá co do vzhledu, ale […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz