Hlavní obsah

Djokovičovi fanoušci mě nesnáší. Vidět proruské projevy na Australian Open hodně bolí, řekla ukrajinská hvězda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

První letošní grandslam pomalu vrcholí. Rozhodnuto je téměř o všech finalistech. Je jasné, že vytouženou trofej nad hlavu nezvedne ukrajinsko-rumunský pár Marta Kosťuková a Elena Ruseová, který v semifinále ženské čtyřhry porazily Češky Barbora Krejčíková a Kateřina Siniaková. Kosťuková po zápase promluvila o tom, že proruské projevy během turnaje jí způsobily velkou bolest a že se setkává s nenávistí ze strany agresivních fanoušků Novaka Djokoviče.

Foto: Profimedia.cz

Elena Gabriela Ruseová a Marta Kosťuková během semifinále čtyřhry na Australian Open.

Článek

Poslední ukrajinskou zástupkyní na Australian Open byla Marta Kosťuková, která hrála po boku parťačky Ruseové semifinále ženské čtyřhry. V něm však dominoval český pár Siniaková-Krejčíková, který porazil soupeřky dvakrát 6:2 a zahraje si tak o druhý titul z této akce za sebou.

Kosťuková po zápase promluvila o tom, jak těžké to pro ni bylo v posledních dnech, kdy se během turnaje zvyšoval počet proruských sympatizantů v hledišti. Začalo to ruskými vlajkami, pokračovalo to během čtvrtfinále mezi Djokovičem a Rusem Rubljovem, kdy někteří fanoušci na sebe oblékli trička s proválečným symbolem „Z" a na vlajkách byla vyobrazena podobizna ruského diktátora Vladimira Putina.

Foto: Profimedia.cz

Fanoušek s proválečným symbolem na tričku.

Vrcholem bylo zapojení se Srdjana Djokoviče, tedy otce bývalé světové jedničky Novaka, do provolávání slávy Putinovi a oslavování jej jako cara. Proruské provokace už dokonce řeší policie, což však na klidu dvacetileté ukrajinské tenistce nepřidalo.

„Hodně to bolí, protože před turnajem byla stanovena jasná pravidla, že nesmíte používat tyto vlajky a podobně," řekla s tím, že když ruské sympatizanty viděla, byla zděšena. Zapojení se Djokovičova otce však nechtěla komentovat, i když obvykle se k záležitostem týkajících se její vlasti otevřeně vyjadřuje.

„Myslím, že takové věci nelze nechat bez povšimnutí, protože je jedno, kdo jste, nikdo to nesmí dělat. Je to velmi znepokojující. Nemohu vám dát odpověď na to, jak by se měli organizátoři turnaje zachovat," uvedla s tím, že jednak to není v její moci a za druhé by byla do konce života nenáviděna, zejména agresivními fanoušky Novaka.

Lidé podle ní vědí, že má Djokovič velmi agresivní fanoušky. „Vím to, protože jsem to v minulosti zažila. Zejména od srbských fanoušků se mi dostalo tolik nenávisti..." dodala.

Silné proruské projevy opět rozvířily diskusi ohledně účasti či neúčasti ruských a běloruských hráčů na dalších turnajích velké čtyřky. Wimbledon loni jako jediný jejich účast zakázal a přišel kvůli tomu o body do žebříčku. I tak o stejném kroku organizátoři uvažují znovu.

„Nedokážu si představit, že by turnaj vyhrál někdo z Ruska nebo Běloruska a pak by mu musela předávat trofej královská rodina," řekla Kosťuková, která by účast na turnaji v takovém případě hodně zvažovala.

Reklama