Útok chemickými zbraněmi v Dúmě provedla syrská armáda, uvedli vyšetřovatelé

foto Trosky budov v syrské Dúmě na snímku z 16. dubna 2018.

Haag - Útok chemickými zbraněmi na syrské město Dúmá provedlo v roce 2018 syrské vládní letectvo. Po dvouletém vyšetřování to ve své nové zprávě uvedla Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW). Podle ní lze prokázat, že v dubnu 2018 nejméně jeden vrtulník syrského letectva shodil na civilisty obydlenou oblast dva zásobníky s plynným chlórem. Na místě kvůli tomu zemřelo 43 lidí.

OPCW už v roce 2019 dospěla k závěru, že v Dúmě byly použity chemické zbraně, tehdy nicméně neuvedla, kdo měl podle ní útok na svědomí. Město, které dlouho bylo poslední baštou povstalců v oblasti východní Ghúta u Damašku, bylo terčem bombardování syrské armády bojující na straně režimu Bašára Asada. Asad nicméně použití chemických zbraní popíral a tvrdil, že vyšetřování je zaujaté.

"Použití chemických zbraní v Dúmě - a kdekoli jinde - je nepřijatelné a je porušením mezinárodního práva," uvedl šéf OPCW Fernando Arias. "Svět nyní zná fakta a je na mezinárodním společenství, aby reagovalo, ať už v rámci OPCW nebo jinak," dodal.

Používání chlóru jako zbraně zakazuje Úmluva o chemických zbraních, kterou Sýrie ratifikovala v roce 2013.

Podle zprávy vrtulník svrhl na dvě budovy v Dúmě tlakové nádoby s plynným chlórem. Jedna z nich se při dopadu roztrhla a chlór ve vysokých koncentracích zasáhl tamní obyvatele. Druhá nádoba se poškodila jen mírně a napáchala méně škod.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 5.05.2024 ČTK

Reklama

22°C

Dnes je neděle 5. května 2024

Očekáváme v 21:00 14°C

Celá předpověď