facebook LinkedIN LinkedIN - follow
IT SYSTEMS 12/2022

Skvělý monitor pro moderní styl práce

Vyzkoušeli jsme AOC Q27V5CW

-lg-


Monitor AOC Q27V5CW s integrovanou webovou kamerou se skvěle hodí pro domácí kanceláře.Společnost AOC pohotově zareagovala na aktuální změny ve stylu práce a rozšířila svoji elegantní řadu monitorů V5 s připojením přes USB-C o modely vybavené webovou kamerou. Monitory jsou tak skvěle připravené pro využití v domácích kancelářích, ale ocení je například i studenti, pro které se videokonference staly běžnou součástí výuky. Jeden z nich, model AOC Q27V5CW, jsme si vybrali pro krátký redakční test.


Hned na úvod musíme pochválit konstrukci a design monitoru Q27V5CW, který je velmi štíhlý a elegantní. Domácím kancelářím tak dodá odlehčený a moderní vzhled. Monitor má ze tří stran bezrámeč­ko­vou konstrukci s úzkou bradou na spodním rámečku, velmi tenkou základnou (12,1 mm) a výškově nastavitelným stojanem. Ergonomický stojan umožňuje nastavení výšky (v rozmezí 130 mm), sklonu (odklon 21° a příklon 3°) a natočení obrazovky tak, aby poloha displeje vyhovovala přesně potřebám konkrétního uživatele. Štíhlé provedení stojanu i obrazovky monitoru je navíc nejen velmi elegantní, ale také šetří místo, což je v některých domácích kancelářích velmi podstatné. Bezrámečkový design a také možnost upevnění na VESA držák jsou výhodou i v sestavách s více monitory.

Nejdůležitějším parametrem každého monitoru je ovšem kvalita zobrazení a monitor Q27V5CW nás ani v tomto ohledu rozhodně nezklamal. Monitor s úhlopříčkou 27" je vybaven IPS panelem s rozlišením QHD (2 560x1 440), které představuje ideální hustotu pixelů na tuto velikost. Obraz je ostrý s velmi živými barvami a rovnoměrným podsvícením. Pro IPS panel jsou typické široké pozorovací úhly (178°/178°). Nadstandardní je naopak u testovaného monitoru obnovovací frekvence 75 Hz, která přináší zlepšení ve schopnosti zobrazení rychlého pohybu oproti běžnějším 60Hz modelům. Velmi dobrá je na kancelářský monitor i přesnost a rozsah barev (126 % sRGB, 105 % AdobeRGB, 98 % DCI-P3).

AOC Q27V5CW

Důležitou součástí výbavy testovaného monitoru je vestavěný 4portový rozbočovač USB 3.2 a připojení prostřednictvím konektoru USB-C. Monitor tak umožňuje bezproblémový přechod do domácí kanceláře připojením notebooku pomocí jediného kabelu. Díky všestrannosti USB-C bude notebook dobíjen příkonem až 65 W a jeho obrazovku lze rozšířit nebo zrcadlit na monitor. Navíc bude mít notebook přístup k zařízením na USB rozbočovači monitoru, jako jsou USB disky, tiskárna, klávesnice a myš.

Na konec jsme si nechali pochvalu za integrovanou webkameru, která je řešením pro stále častěji využívané videokonference, ale i běžnou komunikaci. Monitor AOC Q27V5CW je vybaven vestavěnou 2MP webovou kamerou s dostatečnou kvalitou pro práci na dálku a s podporou Windows Hello pro snadné přihlášení bez zadávání hesla. Kamera je instalovaná v horní části monitoru a pro větší bezpečnost a ochranu soukromí ji lze zakrýt posuvným tlačítkem (slide-to-cover), aby nedocházelo k nechtěnému snímání.

Dodejme, že ve výbavě monitoru nechybí ani dva 5W reproduktory, které zajišťují, že lze monitor ihned po vybalení použít jako videokon­fe­ren­ční stanici. Za aktuální cenu okolo 8 tisíc Kč včetně daně je monitor AOC Q27V5CW skvělou volbou nejen pro domácí kanceláře.

Chcete získat časopis IT Systems s tímto a mnoha dalšími články z oblasti informačních systémů a řízení podnikové informatiky? Objednejte si předplatné nebo konkrétní vydání časopisu IT Systems z našeho archivu.


Inzerce

Jak zkrotit chaos ve firemních dokumentech

IT Systems 4/2024Dominantní částí aktuálního vydání IT Systems je příloha věnovaná kybernetické bezpečnosti, ale najdete v něm také řadu jiných témat. Věnujeme se především trendům v digitalizaci výroby, ale i problematice ESG reportingu a využití virtuální a rozšířené reality v průmyslu. Ukážeme vám také, jak zkrotit chaos ve firemních dokumentech.