Podle analytika v lednu na burzách výrazně klesly ceny energií, zlato zdražilo

foto Elektrizační a přenosová soustava - ilustrační foto.

Praha - V lednu na světových burzách výrazně klesly ceny energií. Naopak zdražilo zlato, měď či hliník. Obecně komodity stagnovaly, komoditní index Bloombergu se snížil o 0,5 procenta do blízkosti nejnižších úrovní od počátku války na Ukrajině. ČTK to řekl analytik investiční společnosti XTB Jiří Tyleček.

"Trhy se bojí přicházející recese do velkých ekonomik včetně USA či Evropy. Na druhou stranu si však obchodníci slibují růst poptávky spojený s koncem politiky nulového covidu v Číně, která je jejich největším světovým spotřebitelem," uvedl Tyleček.

Americký dolar, ve kterém je většina obchodovaných komodit vyjadřována, v lednu slábl a měl by tak podle analytika teoreticky podporovat dolarový růst cen. "To se však nestalo. V přepočtu na další měny včetně české koruny měly komodity ještě výraznější tendenci zlevňovat," komentoval čísla Tyleček.

Nejvyšší ztráty zaznamenaly v lednu energie. Cena severomořské ropy Brent klesla o 1,7 procenta k úrovni 84,50 dolaru za barel. Texaský ropný Benchmark WTI ztratil 1,5 procenta na 79 dolarů za barel. Klesaly také ceny plynu. Na konci měsíce ztrácel měsíční kontrakt na burze v Nizozemsku 27,5 procenta na 57 eur/MWh. Šlo o nejnižší cenu od září 2021.

Ceny elektřiny vývoj plynu kopírovaly. Měsíční kontrakt elektřiny na burze v Lipsku ztratil 28 procent na cenu 176 eur/MWh. Byla to jedna z nejnižších úrovní od března 2022. Padala také cena uhlí. V Rotterdamu byl pokles o 36 procent na 140 dolarů za tunu. Pokles cen energií souvisel s dosavadním teplejším průběhem zimy, upozornil Tyleček.

V lednu naopak podle něj výrazně rostly ceny průmyslových kovů. Měď přidala 10,1 procenta na 9220 USD za tunu. Hliník přidal 11,2 procenta a dostal se na 2650 USD/tunu. Za růstem cen průmyslových kovů stál optimismus okolo Číny, uvedl Tyleček. Ceny dřeva a izolací se držely na prosincových úrovních. Mírný nárůst cen ale zaznamenaly cihly či betonové prvky.

Cena zlata v lednu stoupla o 5,7 procenta na 1928 dolarů za troyskou unci. "Vysoká poptávka stimulovala růst ceny zlata, který pokračoval i v lednu. Za částí poptávky stojí přetrvávající zájem centrálních bank o nákupy, ale i zájem investorů, kteří opět volí zlato jako bezpečný přístav před inflací," řekl ČTK ředitel obchodníka Gold.plus Martin Stránský.

Úspěch zlata v lednu podle něj nenásledovalo palladium, jehož cena klesla o 8,6 procenta na 1639 dolarů. Cena platiny, která je stále hojně využívaná automobilkami, v lednu klesla o 6,1 procenta na 1019 USD. Měď v lednu posílila o 10,5 procenta.

Naopak stříbro zlevnilo o 0,9 procenta na 23,70 USD za unci. Drahým kovům pomohl pokles dolaru a obchodníci začali vnímat limity růstu úrokových sazeb centrálních bank, míní Tyleček. Ze zemědělských komodit nejvyššího vzestupu dosáhly cukr a káva. Cena cukru vzrostla o osm procent na 0,215 USD za libru. Cena kávy přidala sedm procent na 1,79 dolaru za libru. Nejvýraznější ztráty předvedla pšenice. Pokles o 4,5 procenta ji dostal na 7,5 USD za bušl, doplnil Tyleček.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 5.05.2024 ČTK

Reklama

22°C

Dnes je neděle 5. května 2024

Očekáváme v 17:00 17°C

Celá předpověď