Brusel uvolnil Česku dotace 928 milionů eur z mimořádného fondu obnovy

foto Jednoeurové mince na vlajce Evropské unie, dotace - ilustrační foto.

Brusel - Evropská komise (EK) uvolnila České republice dotace v objemu 928 milionů eur (zhruba 22 miliard Kč) v rámci mimořádného fondu obnovy určeného na zmírnění následků hospodářské krize. Komise to oznámila v tiskové zprávě. O svém předběžném souhlasu s výplatou těchto peněz informovala už před měsícem.

Česko podle komise splnilo všechny podmínky, aby mohlo získat první řádnou platbu z unijního fondu v hodnotě zhruba 800 miliard eur, ze kterého má celkem nárok na sedm miliard eur. Už předloni Česká republika v rámci předfinancování získala 915 milionů eur.

"Česko nyní dostává 928 milionů eur ve formě dotací díky splnění 31 milníků a šesti cílů spojených s první platbou," uvedla EK ve zprávě. Oznámila také, že v rámci mimořádného fondu obnovy uvolnila dalších 709 milionů eur (téměř 17 miliard Kč) i pro Slovensko.

Slovensko už předloni v rámci předfinancování získalo 823 milionů eur. Loni pak obdrželo první řádnou platbu v objemu 399 milionů eur. Celkově zatím Česká republika v rámci mimořádného fondu obnovy získala přes 1,8 miliardy eur, zatímco Slovensko obdrželo přes 1,9 miliardy eur.

Mimořádný fond obnovy je podle Evropské komise součástí rozsáhlé reakce, jejímž cílem je zmírnit hospodářský a sociální dopad pandemie covidu-19, zvýšit udržitelnost a odolnost evropské ekonomiky i společnosti a připravit je na úkoly i příležitosti ekologické a digitální transformace.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 3.05.2024 ČTK

Reklama

18°C

Dnes je pátek 3. května 2024

Očekáváme v 09:00 17°C

Celá předpověď