Na přímé zemědělské dotace do roku 2027 půjde 98 miliard Kč, schválila vláda

foto Ilustrační foto - Ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) na tiskové konferenci po jednání vlády v Praze, 22. února 2023.

Praha - Vláda dnes schválila pět nařízení týkajících se podmínek vyplácení hlavních zemědělských dotací včetně plateb, které dostávají farmáři na hektar půdy. Na přímé platby je do roku 2027 určeno 98 miliard Kč z peněz EU. Ministerstvo zemědělství to uvedlo v tiskové zprávě. Nová dotační politika podle úřadu motivuje farmáře k hospodaření šetrnému k přírodě. Od letošního roku se nově zavádí například platba pro malé zemědělce nebo takzvaná ekoplatba.

Podle ministra zemědělství Zdeňka Nekuly (KDU-ČSL) přímé platby zemědělcům více přispějí k rozvoji menších farem. Platba pro mladé zemědělce se bude vyplácet maximálně na čtyři hektary půdy farmám o velikosti do deseti hektarů. Mladí zemědělci, kteří budou žádat o přímé platby, musí nově prokázat minimální kvalifikaci.

Od letošního roku bude nově podporováno pěstování meziplodin, jako jsou například jílek a hrách nebo zakládání ploch s rostlinami vhodnými pro opylující hmyz či takzvaných biopásů, které přispívají k rozvoji biodiverzity.

Nekula upozornil na jednu z letošních novinek v dotacích, která má umožnit zemědělcům hospodařícím konvenčním způsobem vyhradit některé pozemky pro ekologické zemědělství. "Umožníme tak farmářům, aby postupně ekologické hospodaření zaváděli i na svých dalších pozemcích. Nyní je v České republice v ekologickém režimu více než 550.000 hektarů. Do roku 2027 to chceme zvýšit na 750.000 hektarů, což je 21 procent veškeré zemědělské půdy v České republice," uvedl.

Ekologicky hospodařící zemědělci budou nově muset jednou za pět let absolvovat odborné školení. Novou podmínkou je také povinnost prokazovat alespoň minimální stanovené výnosy vlastní produkce na orné půdě. Na ekologické zemědělství za dotační období do roku 2027 půjde 11 miliard Kč.

Jeden z materiálů, který dnes vláda rovněž schválila, umožní spojování menších producentů do větších celků tak, aby získali silnější postavení na trhu nebo lepší vyjednávací pozici pro prodeji zboží. Má za cíl zlepšit jejich postavení vůči obchodním řetězcům.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 29.04.2024 ČTK

Reklama

24°C

Dnes je pondělí 29. dubna 2024

Očekáváme v 14:00 24°C

Celá předpověď