Hlavní obsah

Přijelo eso z Ruska. Zachraňuje zchátralou ligu v Anglii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nová éra pro hvězdného ruského jezdce je tu. V Anglii se do něj doslova zbláznili poté, co jej pro sport zachránili Poláci. A on sám, se může cítit jako spása pro britskou ligu, která už dávno vedle naleštěných plochodrážních soutěží v Polsku a Švédsku ztratila půvab. Emil Sajfutdinov zahajuje své angažmá v Ipswichi, který jej najal coby eso a velké osvěžení soutěže.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Emil Sajfutdinov z Ruska na archivním snímku během Grand Prix v Praze.

Článek

Čtvrtek je pro Rusa velkým dnem. Ve třiatřiceti se vrací k závodění a bude tak činit zatím v britské lize, kde ho nebylo vidět od roku 2011.

Jezdil hlavně v Polsku, mohl startovat ve Švédsku. Byl jednou z hvězd Grand Prix, opakovaně zářil i při tradičním klání na pražské Markétě.

Na ovál se mohl vrátit jen proto, že má polský pas, protože Rusové jsou dál suspendovaní a závodit kvůli invazi na Ukrajinu nemůžou.

„Kvůli Sajfutdinově smlouvě se britská zchátralá liga rozsvítila jako už dlouho ne," píše polský web przegladsportowvy. pl.

Na ostrovy dříve mířily všechny hvězdy, každý, kdo něco ve světě ploché dráhy znamenal. I čeští jezdci tam startovali vlastně už od sedmdesátých let.

Ale současnost britské ligy je poněkud truchlivá. Hvězdy se nehrnou, nicméně plošina na Ostrovech i nadále produkuje esa, která jsou špičkou ve světě. Po Tai Wofindeovi aktuálně třeba Dana Bewleyho.

Teď ale zčista jasna britská liga zase začíná zajímat fanoušky z Polska, země, která je ploché dráze zaslíbena. Už proto, že právě Poláci byli spásou pro Sajfutdinova i další ruské jezdce. Po složení patřičných zkoušek mohou závodit s polským pasem.

Velký podíl na příchodu Sajfutdinova do Ipswiche má Australan Jason Doyle, další jezdec světové extratřídy.

"Čtvrtek pro mě bude velký den, protože jsem zpět v soutěži po osmnáctiměsíční pauze," řekl Sajfutdinov médiím ke svému angažmá v klubu Ipswich Witches.

"Budu nervózní," přiznal. „Nemůžu se dočkat své první jízdy po tak dlouhé době. Už jsem trénoval v Ipswichi a jsem připravený na inauguraci. Chci si užít sezónu, znovu se setkat s fanoušky. Těším se na ten pocit," dodal s tím, že cítí šanci na celkový triumf v britské soutěži.

Ipswich uspořádal předsezónní klubovou prezentaci, kterou sledovaly nebývalé davy na poměry britské ploché dráhy procházející obrovskou krizí. Přišlo více než 200 fanoušků. Dlouho něco nevídaného. Hotové pozdvižení i na sítích.

Sajfutdinov bude startovat i v polské lize, a to za Toruň. Úvahy, že by mohl reprezentovat Polsko v šampionátech zatím vzaly za své. V Polsku, kde stejně jako Sajfutdinov žije po velkou část roku, bude jezdit i další ruské eso Artjom Laguta, světový šampion z roku 2021.

Reklama