Česká pošta zruší až 2269 pracovních pozic, propuštěným pomůže s hledáním práce

foto Česká pošta - ilustrační foto.

Praha - Česká pošta od 1. července zruší 2269 pracovních pozic. Některé z nich jsou ale neobsazené. Propuštěným lidem podle ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) podnik pomůže s hledáním práce. Konkrétní pracovníky, kterých se to bude týkat, zatím pošta neurčila. Propouštění souvisí s připravovaným rušením asi 300 poboček pošty z celkového počtu 3200.

Mladá fronta Dnes s odkazem na dokument o hromadném propouštění, který Česká pošta adresovala úřadu práce, dnes napsala, že pošta v létě propustí 1388 lidí na přepážkách, 511 doručovatelů a 320 pracovníků nižšího managementu. Podle mluvčího pošty Matyáše Vitíka jde o maximální možný počet typových pozic, kterých se propouštění může týkat. "Řada pozic je neobsazená, tak tato místa budou zrušena, ale nebudou se z nich propouštět zaměstnanci," uvedl.

Podle Rakušana mohou lidé najít uplatnění mimo jiné na úřadech práce, kde úředníci chybí. "Už v tuto chvíli je aktivně nabízíme logistickým firmám. Nabízíme je provozovatelům pošt Partner, je o ně ve velké míře zájem. Nabízí se jim placená rekvalifikace." řekl dnes ministr. "Budeme se zabývat každým jednotlivcem, nebude propuštěna matka samoživitelka nebo někdo ve větších ekonomických problémech," dodal.

Rušení konkrétních poboček by měla pošta v dubnu projednat se zástupci měst. Seznam rušených provozoven, kterých je teď 3200, navrhne management České pošty. Zatím není k dispozici, řekl Rakušan. Ministerstvo vnitra už dříve uvedlo, že rušení se má dotknout větších měst, v kterých je více poboček.

Ministr po středečním jednání kabinetu sdělil, že náklady na transformaci České pošty zřejmě přesáhnou osm miliard korun. Využít se mají státní zdroje, půjčky od bank i prostředky z prodeje nepotřebného majetku. Plán transformace bude hotový do konce června.

Předseda stínové vlády hnutí ANO Karel Havlíček dnes upozornil, že státní zdroje, které by byly využité na transformaci, podléhají notifikaci Evropské komise. "Což vůbec není jednoduchý proces. Musí se řádně posoudit, jestli se jedná, či nejedná o nedovolenou podporu," řekl. Podle něj byla strategie včetně transformace podniku schválena na podzim 2021 ještě za vlády ANO a ČSSD. Rakušan podle Havlíčka loni situaci vůbec neřešil. Současná koalice naopak vyčítá předchozí vládě, že nechala poštu "finančně vykrvácet".

Výsledkem transformace České pošty má být v roce 2025 státní podnik provozující pobočkovou síť, který bude poskytovat základní služby definované státem a finanční služby, a akciová společnost poskytující logistické a balíkové služby. Pošta jako celek by v té době neměla být ztrátová.

V posledních letech Česká pošta hospodaří v červených číslech. Předloni snížila ztrátu o polovinu na 681 milionů korun. V roce 2020 vykázala propad 1,37 miliardy korun.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 1.05.2024 ČTK

Reklama

26°C

Dnes je úterý 30. dubna 2024

Očekáváme v 21:00 18°C

Celá předpověď