Hlavní obsah

Zázemí v Německu je horší než u nás, překvapilo házenkářku Zachovou. Vrací se domů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dva roky a dost. Házenkářská reprezentantka Dominika Zachová si zkusila první zahraniční angažmá v německém Thüringenu. Poznala však, že tahle štace není pro ni. A tak se 26leté pravé křídlo vrací do Mostu, kde rodačka z Plzně působila dlouhých sedm sezon. „Tým sice je úplně jiný, jako než když jsem odcházela, ale těším se moc. Podle mě jsem udělala nejlepší možný krok. Most je pro mě druhý domov,“ usmívala se.

Foto: Český svaz házené

Dominika Zachová na tréninku české házenkářské reprezentace (archivní foto)

Článek

Pro mnohé to bylo dost nečekané rozhodnutí. Zachová po dvou letech v Thüringenu, předním německém týmu, dostala nabídku na prodloužení smlouvy. Ale přesto se rozhodla vrátit. „Důvodů je víc. Některé osobní nechci rozebírat. Ale druhou sezonu už mi trochu chyběla motivace a chuť. Neviděla jsem smysl v tom trávit tu dny sama. Jen čekat na tréninky a zápasy," vysvětlovala.

Podotýká, že hlavní důvody nejsou házenkářského rázu, ale osobního. „Poznala jsem díky tomu sebe samu. Ráda bych chtěla mít k házené ještě práci na půl úvazku. Chci začít žít svůj život jinak, nejen s házenou," prozradila Zachová, která vystudovala veřejnou správu. „Takže se práce bude točit kolem administrativy a managementu," pokračovala.

Mohlo se zdát, že si splnila dětský sen a živila se sportem svého srdce. „Ale zjistila jsem, že mi nevyhovuje věnovat házené sto procent. Není to pro mě. Dokud jsem nezažila život profesionálního sportovce, tak jsem si to nedokázala představit. Ale nechci si na to stěžovat. Spousta hráček by dala všechno za to, aby si mohla zahrát v zahraničí," uvědomovala si Zachová.

Přesto je ráda, že nabídku Thüringenu před dvěma roky vzala. „Dalo mi to spoustu zkušeností do života. Najednou se ocitnout sama v zahraničí byla velká změna. Ale zjistila jsem, že se to zvládnout dá. Domů se vrátím jako úplně jiný člověk. Jestli jsem se posunula házenkářsky, to zatím nevím," usmála se.

Foto: Český svaz házené

Házenkářka Dominika Zachová v akci (archivní foto)

Přiznala ovšem, že od angažmá měla trochu jiná očekávání. „Po sportovní stránce je Thüringen oproti Mostu úplně jinde. Ale co se týče zázemí, tréninkových podmínek nebo zdravotní péče, všechno tohle je v Mostu na lepší úrovni," překvapilo reprezentační křídelnici.

„Ale nechci, aby to vyznělo, že odcházím proto, že se mi tady nelíbí. Tým totiž šlape a máme super hráčky. Jsou za tím fakt hlavně ty osobní důvody," poznamenala Zachová, která se do Mostu vrátí po skončení ročníku. Na severu Čech podepsala dvouletou smlouvu. „Už se mi trochu stýskalo," uzavřela.

Reklama

Související témata: