Hlavní obsah

Hradec mečbol nezahodil. Liberecký kouč Augusta děkoval za báječná léta, nahradí ho Pešán?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hradec Králové první postupový mečbol z ruky nepustil, porazil v pátém utkání série Liberec po velké hokejové řeži 6:4 a po pěti letech je v extraligovém semifinále. „Byla to docela divočina, završená ale fantastickým pocitem," říkal spokojeně hradecký útočník Oliver Okuliar, autor vítězné branky. „Brácha mi vytýkal, že zatím jsem nebyl v sérii moc vidět, tak snad jsem ho klidnil. Upřímně jsem měl po svém vyloučení v minulém zápase za faul na Flynnu obavu, abych nedostal disciplinární trest a mohl vůbec hrát," vykládal upřímně slovenský hokejista.

Foto: David Taneček, ČTK

Trenér Patrik Augusta po pěti letech končí u hokejistů Liberce. Nahradí ho Filip Pešán?

Článek

Přes absenci útočníka Cingela, které léčí poraněnou ruku, nechtěli domácí s bouřlivou podporou fanoušků za žádnou cenu oddalovat postup. Využili hned první přesilovku, měl v úvodní části navrch v rychlosti, vyhrával i osobní souboje, a když Lalancette 80 vteřin po začátku druhé třetiny zvýšil na 2:0, působili Bílí Tygři docela opařeně.

„Pooosmé za sebou jsme v play off dostali první gól, což bylo docela zničující, ale uměli jsme ještě zvednout hlavu," vykládal autor dvou libereckých branek Petr Jelínek. Natřískané hlediště zažívalo euforii, jednoznačnost dění na ledě do té chvíle odrážel i poměr střel 13:4. Všechno ale zamotal už takřka tradiční výpadek Mountfieldu, během čtyř minut bylo všechno úplně jinak.

Foto: David Taneček, ČTK

Radost Hradce Králové po gólu na 4:3.

Náhodná branka v domácí síti polila Bílé Tygry živou vodou. Jejich další obrat v letošním play off usnadnila naivita hradeckých hráčů, kteří na chvíli úplně vypadli z role, přestali bránit a jezdili po ledě jako při veřejném bruslení. „Komplikace, ale ne úplně fatální," říkal Okuliar. „Začali jsme bojácně, ale nadechli jsme se. Jen škoda, že jsme nechali dát Hradec rychle třetí gól, což mu vrátilo energii," litoval kapitán hostů Petr Jelínek, jehož trefy orámovaly povstání Liberce.

Bleskově využitou přesilovkou při početní výhodě dvou mužů získali Liberec dokonce navrch ve skóre. Ve vedení ale vydržel pouze 108 vteřin. Obránce Jank, jehož zbytečný faul na hraně brankoviště přivedl Hradec do tří a tím i do kritických nesnází, smyl svou vinu, když dotáhl při návratu z trestné lavice Okuliarův brejk k vyrovnání.

„To byla veliká škoda, že jsme si nechali tak rychle vyrazit trumfy z rukou," mínil lůiberecký trenér Patrik Augusta. Za hosty nemohl znovu chytat Kváča, jehož od prodloužení třetího utkání série evidentně trápí bolavá třísla a zůstával jen na střídačce. Mountfield v tom cítil šanci, takže se snažil na náhradníka Neužila pálit ze všech pozic. Na začátku třetí části to přineslo efekt v podobu gólu na 4:3 z hole Jergla v přesilovce.

Liberec ale tvrdošíjně odmítal konec sezony a ve 47. minutě oplatil soupeři stejnou mincí. Dvě sekundy před návratem vyloučeného Rosandiče se poprvé v letošním play off prosadil Birner. Velká hokejová řež však pokračovala, o 57 vteřin později doslova dorval puk za čáru slovenský buldok, což si sudí nechali posvětit u videa.

„Ke konci to byla dost přetahovaná, měli jsme při ní víc sil i odhodlání," těšilo Okuliara. Bílí Tygři už nic nevymysleli ani při power play a pět vteřin před koncem rychlík Jordan Perret poslal kotouč do jejich opuštěné branky. „S diváky v zádech jsme ani nebyli nervozní," ulevil si

„Naši hráči i v tomto zápase ukázali velikou osobní hrdost, sérii jsme ale ztratili dvěma porážkami na vlastním ledě," mínil kouč hostů Augusta, jenž potvrdil, že v Liberci po pěti sezonách končí. „Vypršel mi kontrakt, ale jsem rád za ta báječná léta, která jsem v klubu prožil," tvrdil kouč, jehož by měl u Bílých Tygrů zřejmě nahradit bývalý reprezentační trenér Filip Pešán.

Reklama