Klasiku Gent-Wevelgem ovládl tým Jumbo-Visma, Van Aaert nechal vyhrát Laportea

foto Francouz Christophe Laporte z týmu Jumbo Visma projíždí cílem cyklistického závodu Gent-Wevelgem ve Wevelgemu, 26. března 2023.

Wevelgem (Belgie) - Cyklistickou klasiku Gent-Wevelgem ovládl ve vytrvalém dešti tým Jumbo-Visma, jehož jezdci obsadili po úniku první dvě místa. Do cíle přijeli v objetí Christophe Laporte a Belgičan Wout van Aert, jenž svému francouzskému kolegovi výhru po 261 kilometrech přenechal.

Van Aert s Laportem se odpoutali od hlavní skupiny při druhém ze tří stoupání na Kemmelberg 53 km před cílem a postupně náskok navyšovali. V cílové rovince jeli týmoví parťáci bok po boku a vítěz páteční klasiky E3 v Harelbeke Van Aert nechal projet jako prvního vicemistra světa Laportea, jenž si ve 30 letech připsal první výhru na klasice WorldTour v kariéře.

"Jsem za to Woutovi nesmírně vděčný. Že si takový velký šampion dá ruku na srdce a věnuje mi vítězství, je nepopsatelný pocit," řekl Laporte. "Nemusel jsem o tom vůbec přemýšlet. On je úžasný týmový hráč, není to jen kolega, ale i velmi dobrý přítel. Nezapomněl jsem na to všechno, co pro mě v minulosti udělal," uvedl Van Aert, jenž se ve Wevelgemu radoval z vítězství v roce 2021.

Skupina pronásledovatelů zaostala téměř dvě minuty, spurt o třetí místo vyhrál Belgičan Sep Vanmarcke.

Příští týden čeká klasikáře další závod v Belgii Napříč Flandry a příští neděli monument Kolem Flander.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 5.05.2024 ČTK

Reklama

22°C

Dnes je neděle 5. května 2024

Očekáváme v 21:00 14°C

Celá předpověď