Německé úřady provedly razie proti podporovatelům IS, zadržely sedm lidí

foto Německá policie, němečtí policisté - ilustrační foto

Berlín - Německé Spolkové státní zastupitelství nechalo zadržet sedm pravděpodobných podporovatelů teroristické organizace Islámský stát (IS). Úřady dnes ráno provedly razie v deseti z 16 spolkových zemí, oznámilo nejvyšší státní zastupitelství a potvrdilo, že prohlídky byly zaměřeny na sponzory IS.

Razie se konaly ve spolkových zemích Berlín, Bavorsko, Brémy, Bádensko-Württembersko, Hamburk, Hesensko, Porýní-Falc, Durynsko, Dolní Sasko a Severní Porýní-Vestfálsko, oznámil úřad se sídlem v Karlsruhe.

Zadržené muže a ženy, převážně s německým občanstvím, žalobci obviňují z podpory teroristické organizace. Razie podle informací DPA souvisejí s finančními sbírkami na podporu pravděpodobných stoupenců IS. Kampaně na sociálních sítích mají údajně za cíl finančně podporovat ženy bojovníků IS, které se svými dětmi od vojenské porážky organizace žijí v Sýrii, zejména v táboře Al-Húl, který kontrolují kurdské skupiny.

V minulosti se opakovaně objevovaly zprávy, že ženy, děti a mladiství, kteří se dodnes cítí být příslušníky IS, jsou za velké peníze pašováni pryč z tábora. Z desítek těchto žen, které se v uplynulých letech vrátily do Německa, byly mnohé po příjezdu zatčeny a postaveny před soud.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 5.05.2024 ČTK

Reklama

22°C

Dnes je neděle 5. května 2024

Očekáváme v 14:00 22°C

Celá předpověď