Macron: Válka na Ukrajině zdaleka ještě neskončila, Rusko zemi ale nedobyde

foto Závěrečný den třídenní mezinárodní konference Globsec, 31. května 2023 v Bratislavě. Závěrečný den třídenní mezinárodní konference Globsec, 31. května 2023 v Bratislavě. Francouzský prezident Emmanuel Macron.

Bratislava - Válka na Ukrajině zdaleka ještě neskončila, Ukrajina ale dobyta nebude a Rusko nesmí být tím, kdo by diktoval mírové uspořádání, prohlásil francouzský prezident Emmanuel Macron v projevu na mezinárodní konferenci Globsec v Bratislavě. Vyslovil se rovněž pro podporu Ukrajiny při její očekávané ofenzivě proti ruským jednotkám, které obsadily část ukrajinského území.

"Válka na Ukrajině je extrémním projevem popírání evropské jednoty. Rusko udělalo všechno pro to, aby svrhlo stávající bezpečnostní architekturu. To, co se před rokem nazývalo speciální operace, je geopolitickým neúspěchem," řekl Macron. Moskva svou válku proti Ukrajině, kterou zahájila v únoru loňského roku, oficiálně stále označuje souslovím "speciální vojenská operace". Macron dnes dodal, že Západ nesmí být ve vztahu k Rusku naivní.

Šéf Elysejského paláce v této souvislosti hovořil o potřebě sbližování "staré" a "nové" Evropy a uznal, že západní země měly těm východoevropským ohledně Ruska více naslouchat. Odkázal na výrok někdejší francouzské hlavy státu Jacquesa Chiraca, který v roce 2003 uvedl, že východoevropské státy, které podpořily USA a Británii při invazi do Iráku "propásly dobrou příležitost mlčet".

"Někteří říkali, že jste propásli příležitost mlčet. Já si myslím, že jsme zase nevyužili příležitost vám naslouchat. Ty časy jsou pryč," řekl v hlavním městě Slovenska, za což podle agentury Reuters sklidil potlesk.

Francouzský prezident věří v úspěch ukrajinské ofenzivy, která by podle něj měla být zahájena v příštích týdnech až měsících. "Musí to vyústit to trvalého míru. Mírem na Ukrajině nebude jen začátek příměří. Nemůžeme obětovat území, to by nás z dlouhodobého hlediska oslabilo. Ukrajině musíme zajistit a zaručit bezpečnost," uvedl Macron. Podmínky urovnání konfliktu podle něj musí stanovit Ukrajina.

"Vím, že se Ukrajina velmi dobře připravuje. Půjde o dlouhodobější ofenzivu. Ať se stane cokoliv, Ukrajina přinese výsledky. My jako Evropané musíme ukázat podporu Ukrajině a to, že (tato podpora) bude pokračovat," řekl Macron.

Kyjev se v souvislosti s očekávanou protiofenzivou nechal slyšet, že chce obnovit své území v rozsahu hranic z roku 1991, tedy včetně poloostrova Krymu. Ten Rusko v rozporu s mezinárodním právem anektovalo už v roce 2014.

Ruské pokusy o podmanění Evropy označil Macron za nepřijatelné a zcela nereálné. "Musíme zajistit, aby v budoucnu už nedošlo k eskalaci. Tím zajistíme stabilitu," řekl. Uvedl, že Evropa v minulosti výrazně zvyšovala svou závislost na Rusku například v oblasti dodávek surovin.

Francouzský prezident se vyslovil proti uvalení sankcí na Bělorusko, které poskytlo Rusku k útoku proti Ukrajině své území. "Bylo by chybou, pokud bychom vyostřovali konflikt s Běloruskem. Bělorusko nenasazuje své vojáky a kapacity na Ukrajině," míní.

Macron se také vyslovil pro posílení pozice a větší autonomii Evropy v oblasti energií, technologií a vojenských způsobilostí. Podle něj Evropa se nemůže v oblasti stability a bezpečnosti plně spoléhat na Spojené státy, byť cílem nemá být náhrada NATO.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 3.05.2024 ČTK

Reklama

20°C

Dnes je pátek 3. května 2024

Očekáváme v 14:00 20°C

Celá předpověď