Sněmovna reprezentantů USA schválila zákon, který pozastavuje dluhový strop

foto Republikánský šéf Sněmovny reprezentantů Kevin McCarthy, 27. května 2023. 

Washington - Americká Sněmovna reprezentantů dnes brzy ráno SELČ schválila zákon, který pozastavuje platnost dluhového stropu. Nyní putuje do Senátu. Prezident Joe Biden výsledek hlasování uvítal a vyzval Senát, aby zákon schválil co nejdříve, napsala agentura Reuters. Podle americké ministryně financí Janet Yellenové je na schválení zákona čas do pondělka, aby se USA vyhnuly platební neschopnosti. Takový scénář by měl podle expertů i médií vážné dopady na domácí i světovou ekonomiku.

Podle deníku The New York Times hlasovalo proti návrhu 117 zákonodárců, z nichž 71 bylo z Republikánské strany. Pro hlasovalo 314 kongresmanů, z toho 165 z Demokratické strany. Senát by podle CNN mohl začít zákon projednávat již dnes a schválit ho do víkendu. Někteří senátoři z Demokratické i Republikánské strany dali najevo, že budou hlasovat proti.

Schválení ve Sněmovně reprezentantů, kde mají většinu republikáni, označil demokratický prezident Biden za "dobrou zprávu pro americký lid a americkou ekonomiku". Podle něj je návrh kompromisem a žádná ze stran nezískala vše, co chtěla.

Na podporu schválení návrhu zákona vystoupil na plénu šéf Sněmovny reprezentantů Kevin McCarthy. Podle něj se podařilo "obrátit kurz" ve vývoji amerických veřejných výdajů a návrh jde správným směrem, ačkoliv neobsahuje všechny požadavky republikánů.

Návrh vyvolal nevoli mezi částí republikánů i demokratů. Více pravicová část republikánských zákonodárců kritizovala, že návrh neobsahuje větší snížení veřejných výdajů, více levicovým kongresmanům vadilo například zpřísnění podmínek pro přístup k sociální pomoci. Návrh především pozastavuje uplatňování dluhového stropu do ledna 2025. Počítá také s omezením růstu státních výdajů o 1,5 bilionu dolarů (asi 33 bilionů korun), se škrty v rozpočtu daňové správy a zpřísněním některých podmínek pro čerpání sociální pomoci.

Zákonný limit na státní dluh je ve světě výjimkou a ten americký se v posledních desetiletích opakovaně posouvá kvůli neustálým rozpočtovým schodkům za demokratických i republikánských prezidentů. Nyní činí 31,4 bilionu dolarů, kam byl posunut na konci roku 2021.

Do platební neschopnosti se Spojené státy ještě nikdy nedostaly. Dnes schválený návrh zákona dojednali republikánský šéf Sněmovny reprezentantů McCarthy s prezidentem Bidenem. Server Politico ale poukázal i na roli, kterou v dojednávání sehrály léta budované vztahy McCarthyho se členy ultrakonzervativní republikánské skupiny Freedom Caucus, který čítá desítky kongresmanů. Ačkoliv skupina k návrhu zákona nezaujala jasné stanovisko až do posledních hodin před volbou, její spoluzakladatel a kongresman z Ohia Jim Jordan zvedal telefon a vyzýval další členy, aby upustili od vyhraněných pozic, uvedl Politico s odkazem na svůj zdroj.

Jordan, bývalý dlouhodobý odpůrce a nyní příznivec McCarthyho, se podle serveru Politico na stranu předsedy dolní komory postavil i proto, že mu McCarthy pomohl získat vysokou funkci ve sněmovním výboru pro dohled. Kromě telefonátů Jordan mluvil ve prospěch kompromisního návrhu z pera McCarthyho a Bidena také na jednáních za zavřenými dveřmi.

"Ke schválení jsme nedošli snadnou cestou. Nebyl to snadný boj, mám lidi na obou stranách, kteří jsou naštvaní. Ale myslím, že jsme udělali kus dobré práce pro americký lid," řekl McCarthy na oslavné tiskové konferenci poté, co zákon Sněmovnou reprezentantů prošel.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 29.04.2024 ČTK

Reklama

24°C

Dnes je pondělí 29. dubna 2024

Očekáváme v 17:00 23°C

Celá předpověď