Moskva hlásí odražení tří útoků z Ukrajiny do Belgorodské oblasti

foto Ilustrační foto - Následky bojů v ruské Belgorodské oblasti, 22. května 2023. 

Moskva - Ruští vojáci zabránili "ukrajinským silám" proniknout do Belgorodské oblasti, odrazili tři útoky, uvedlo dnes ruské ministerstvo obrany podle agentury TASS. Oblastní gubernátor oznámil, že ukrajinské jednotky ostřelovaly příhraniční město Šebekino z raketometů Grad, informoval o devíti zraněných. Mluvčí Kremlu uvedl, že úřady neustále prezidenta Vladimira Putina o situaci v Belgorodské oblasti informují.

"K žádnému narušení hranice nedošlo," prohlásil mluvčí ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov a dodal, že ruské síly protivníka zahnaly zpět. Vojáci společně s bezpečnostními složkami Ruské federace podle něho zničili 30 ukrajinských bojovníků s bojovou technikou, kteří se pokoušeli proniknout do Šebekina. Konašenkov přitom používal termín "ukrajinské teroristické formace".

Podobná prohlášení jednotlivých stran konfliktu není možné v podmínkách války ihned nezávisle ověřit. Kyjev na poslední prohlášení ruského ministerstva obrany nereagoval.

Belgorodská oblast podobně jako další ruské regiony sousedící s Ukrajinou od začátku ruské invaze poměrně často hlásí útoky na svém území, mimo jiné z dronů. V Belgorodské oblasti se podle tamního gubernátora situace v poslední době zhoršila.

Minulé pondělí se Belgorodská oblast stala dějištěm ozbrojených střetů, které podle ruských úřadů vyvolal vpád ukrajinských "sabotážních skupin". Podle Kyjeva i médií do oblasti pronikli Rusové z oddílů Legie Svoboda Rusku a Ruského dobrovolnického sboru bojujících na straně Ukrajiny. Později se stáhli.

Dnes Ruský dobrovolnický sbor podle nezávislého zpravodajského serveru Meduza uvedl, že bojuje na okraji Šebekina - v obcích Novaja Tavolžanka a Titovka. Legie Svoboda Rusku zveřejnila záběry údajného ničení ruské techniky u první z těchto vsí. Kde a kdy byla videa pořízena, však nelze spolehlivě určit, poznamenala Meduza.

Týž server později informoval o požáru ubytovny v Šebekinu a poškození tamní radnice, což podle gubernátora způsobila palba z raketometu. Objevily se také zprávy, že pod palbu se dostal i autobus převážející evakuované obyvatele Šebekina, ale později se vyjasnilo, že autobus byl prázdný.

Gubernátor Belgorodské oblasti Vjačeslav Gladkov v posledních dnech takřka pravidelně informuje o ostřelování příhraničního regionu ze strany Ukrajiny. Dnes oznámil, že při opakovaném ostřelování města Šebekino utrpělo zranění devět lidí, několik domů pak bylo poškozeno.

"Šebekino je pod neustálou palbou, o půlnoci, ve 3:40 a v 5:15 střílely ozbrojené síly Ukrajiny na střed a okraj města," uvedl Gladkov. Jak dodal, škody na obytných domech i na administrativních budovách stejně jako už v minulosti způsobily střely z raketometu Grad. Odpoledne na síti Telegram napsal, že ostřelováno je hned několik obcí v Šebekinském a Grajvoronském okrese.

"Jakmile se to uklidní, budeme pokračovat v evakuaci lidí," uvedl gubernátor s poznámkou, že stovky žen, dětí a seniorů už odjely do bezpečí. Jak Gladkov také sdělil, na internetu se šíří falešné zprávy o sběrných místech pro urgentní evakuaci z oblasti. "V tuto chvíli je nemožné a nebezpečné shromažďovat množství lidí na jednom konkrétním místě," napsal gubernátor ruského regionu.

Gladkov dnes odpoledne také uvedl, že v oblastní metropoli Belgorodu zazněl výbuch. Podle předběžných údajů na silnici spadl dron, při incidentu byli zraněni dva lidé.

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov novinářům řekl, že prioritou úřadů je pomoc tamním obyvatelům a podpora těch, kteří potřebují dočasně přesídlit. Útoky na Belgorodskou oblast podle něj nemohou ovlivnit "speciální vojenskou operaci", jak Moskva nazývá svou vojenskou agresi do sousední země. Ta trvá už 15 měsíců a vyžádala si podle odhadů desetitisíce lidských životů. Miliony Ukrajinců pak vyhnala z domovů.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 5.05.2024 ČTK

Reklama

22°C

Dnes je neděle 5. května 2024

Očekáváme v 21:00 14°C

Celá předpověď