Fiala: Moldavsko si zaslouží obdiv za to, jak čelí důsledkům války na Ukrajině

foto Premiér Petr Fiala hovoří na tiskové konferenci na summitu Evropské politického společenství, 1. června 2023, Kišiněv, Moldavsko.

Kišiněv - Moldavsko si zaslouží obdiv za to, jak se dokáže postavit Rusku a čelit důsledkům ruské barbarské invaze na Ukrajinu. Na summitu Evropské politického společenství (EPC) to dnes řekl český premiér Petr Fiala. Moldavská prezidentka Maia Sanduová na stejné tiskové konferenci uvedla, že summit EPC v Moldavsku ukázal jednotu a sílu v době, kdy svět čelí největší vojenské agresi od druhé světové války.

Fiala má dnes na programu řadu bilaterálních schůzek a setkal se i s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským, který nečekaně dorazil do Moldavska. Na zámku Mimi v obci Bulboaca nedaleko moldavské metropole Kišiněva jedná asi 50 lídrů evropských zemí a představitelů evropských institucí. Rozhodnutí uspořádat summit jen asi 20 kilometrů od hranic s Ukrajinou označila moldavská prezidentka za jasné vyjádření evropské solidarity s Kyjevem.

"Propojili jsme kontinent, abychom potvrdili naše společné a silné odhodlání přinést mír zpět do Evropy. Ukázali jsme sílu a jednotu v době, kdy je stabilita našeho kontinentu ohrožena, a dali najevo, že jsme jednotní vůči největší vojenské agresi od dob druhé světové války," prohlásila Sanduová.

"Obdivuji, jak je Moldavsko statečné a jak se dokáže postavit Rusku a jak čelí důsledkům ruské barbarské invaze na Ukrajinu," řekl Fiala. Vzdušný prostor Moldavska sousedícího s Ukrajinou v minulosti opakovaně narušily ruské střely mířící na ukrajinské cíle. Moldavsko podle Sanduové potřebuje také podporu, aby mohlo čelit kybernetickým útokům a ruské propagandě a dezinformacím.

Fiala připomněl, že první summit EPC se loni konal v Praze. Dnešní setkání v Moldavsku označil za jasný signál podpory Moldavsku i Ukrajině. "Setkáním dáváme najevo, že budeme usilovat o mírovou spolupráci a prosperitu v Evropě, sdělil.

Dnešní setkání evropských lídrů v Bulboace u Kišiněva je podle organizátorů největším mezinárodním summitem v historii Moldavska. Tato nevelká země s necelými třemi miliony obyvatel doufá, že dneškem dá najevo svoji vůli být součástí evropského prostoru a urychlit proces vstupu do Evropské unie. Moldavsko má status kandidátské země na členství v Evropské unii od loňského června. Sanduová, která zemi po vyhraných volbách v roce 2020 nasměrovala na proevropský kurz, tento měsíc uvedla, že bude usilovat o přistoupení Moldavska k EU v roce 2030.

O rozšíření EU o Moldavsko dnes na summitu mimo jiné hovořila předsedkyně Evropského parlamentu Roberta Metsolaová, která ocenila, nakolik Kišiněv v rámci dlouhého procesu postoupil. "Začněme s vyjednáváním o přistoupení ještě letos," řekla Metsolaová.

"Moldavsko je na cestě stát se členem Evropské unie," řekl na tiskové konferenci španělský premiér Pedro Sánchez, jehož země pořádá další summit EPC.

Hlavními tématy summitu jsou vedle ruské agrese vůči Ukrajině také spolupráce v energetice. Jedná se také o napětí na severu Kosova nebo o vztazích mezi Arménií a Ázerbájdžánem.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 3.05.2024 ČTK

Reklama

18°C

Dnes je pátek 3. května 2024

Očekáváme v 03:00 11°C

Celá předpověď