shop.musicserver.cz
Jana Vébrová - Kameny ze dna

Zaujať opravdivosťou výrazu je stále možné. "Kameny ze dna" od Jany Vébrovej sú toho dôkazom

Vydáno: 04.06.2023 09:00 v sekci Recenze - Juraj Gažmerčík | foto: Indies Scope

Od debutového štúdiového albumu Jany Vébrovej prešlo šestnásť rokov. "Písníčkářka z větrného mlýna" predstavila svoju iba druhú platňu v prvej polovici marca tohto roku. V "Kamenech ze dna" nájdete folklórnu poetiku, Erbena, prepracované aranže aj expresívnu surovosť.

9/10

Jana Vébrová - Kameny ze dna

Vydáno: 10.3.2023
Celkový čas: 44:24

Skladby: Bože můj, Břízy, Písečný vítr, Padá listí, Cílkova, Holoubek, Zhublá lásko, Doma, Radim, Kaštanoví koně, Námořník, Štědrý den, Třesu se, Kameny ze dna

Vydavatel: Indies Scope Records

Dlhé obdobie od autorskej prvotiny však nebolo zapríčinené umeleckou pasivitou hudobníčky. Jana Vébrová tento čas naopak využila a sústredila svoju pozornosť na iné, nemenej osobité projekty. Spomeňme zavše spoluprácu s divadlom Lenka Vagnerová Company či s orchestrom súčasnej hudby Agon, ktorý okrem iného zhudobnil básne Ivana M. Jirouse či prearanžoval skladby Pavla Zajíčka.

V každom ohľade je album "Kameny ze dna" počinom, ktorý neprichádza z ničoho nič, lež vzniká postupne; jeho kontúry sa formujú a odokrývajú v pomalých, pozvoľna sa vyvíjajúcich tvorivých procesoch. S debutom "Kykyrý" síce nie je v úplnom protiklade, čo je dozaista dobre, nachádza sa však niekde inde a ďalej. Výrazom, poetikou či hudobnou prepracovanosťou.

Nutno dodať hneď v úvode, že tomu veľmi významne prispel producent Ondřej Ježek, ktorý sa na poli alternatívnej scény cíti ako ryba vo vode, a na platni to zúročil s nesmiernym kumštom, citom, a vynaliezavosťou.

Všetky tieto kvality vyčnievajú snáď úplne najvýraznejšie v balade "Štědrý den". Odvážne drony, navrstvené hlasy a drobné aranžérske detaily na ploche Erbenovej poézie z predminulého storočia majú v sebe úžasne silný a podmanivý náboj, nehovoriac o interpretačnom vklade hosťujúcich hudobníkov Alexeya Aslamasa (husle, viola), Petra Tichého (kontrabas), Jana Jiruchy (pozauna), Michala Nejtka (piano), Aliaksandra Yasinki (akordeón) a Miloša Dvořáčka (bicie, perkusie).

Na prvé počutie to nemusí byť samozrejmé, ale pri bližšom nahliadnutí do duše platne vystupujú "Kameny ze dna" ako Vébrovej veľmi osobná výpoveď a sebareflexia. Umelkyňa žijúca v severných Čechách koncipuje album ako obraz analógie prírodného s intímnym.

"Sedmnáct let jsem bydlela na vodním mlýně v Hrádku nad Nisou," opisuje a dodáva: "Vnímala jsem tento živel a prožívala všední činnosti i přírodní děje s ním spojené... Naší oblíbenou, až archeologickou aktivitou bylo lovení kamenů a vodou ohlazených a obrušovaných střípků ze dna. Metaforicky se dá tento rituál přenést i na osobní sebereflexi. Podobně jako saháme na dno řeky, tak můžeme sáhnout i na dno své duše a sebrat na něm nějaký střep, kamínek, šutrák, vyndat jej nad hladinu, přečíst si jeho příběh, který někdy může být veselejší a jindy smutnější."

Motívy prírody sú na platni neodmysliteľne zastúpené. Skladby s jej tématikou majú vo svojej podstate meditatívny, hudobne celkom striedmy charakter ("Břízy", "Padá listí"). "Kameny ze dna" však majú niekoľko výrazových polôh, tvárí a kontrastov. Je zrejmé, že Vébrová chcela stvárniť "obrazy" ľudského života v celej komplexnosti, pričom svojráznosťou a úprimnosťou, ktorou tak činila, to albumu iba prospelo.

Platňu otvára variácia na moravskú ľudovú pieseň "Bože můj" inšpirovaná verziou Vladimíra Václavka a Josefa Ostřanského z deväťdesiatych rokov. Vystupuje ako tichá a prostá modlitba. Spolu so záverečným titulným epilógom dodávajú novinke príjemný a logický rámec. Silne osobný a intímny rozmer je však ešte väčšmi patrný v piesňach "Třesu se" s výraznými rytmickými vrstvami, "Doma" či eroticky ladenej "Radim".

Ďalšiu skupinu tvoria hudobne expresívne a dômyselne prepracované skladby ako "Písečný vítr" či "Cilková", kde je ľudový výraz akordeónu nekonvenčne a vkusne pretkaný vstupmi bicích takmer v duchu free jazzu. "Zhublá lásko" zas vyžaruje sviežimi a podmanivými harmóniami. O tom, že Vébrová dokáže pracovať aj dlhšími hudobnými plochami, svedčí ďalšia Erbenova balada na albume "Holoubek", ktorá je výborne vystavaná, archaicky výpravná a členitá.

Druhý album Jany Vébrovej "Kameny ze dna" je v každom smere poctivým sústom plným osobitosti, hĺbky, symboliky a rozmanitej, nebanálnej muziky. Hudobníčka na ňom predstavila závažnú umeleckú sebareflexiu významne obohacujúcu domácu alternatívnu hudobnú scénu. Trochu idealisticky vzaté potvrdila, že svojráznosť a opravdivost výrazu v spojení s dômyselnosťou a inteligentnými aranžmi môžu byť stále kvalitami, ktorými možno zaujať, upútať a očariť. Patrí jej za to veľká vďaka a rešpekt.

NÁZORY

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Nové desky 17/2024 - od Pet Shop Boys přes Justice po St. Vincent
Nové desky 17/2024 - od Pet Shop Boys přes Justice po St. Vincent Ačkoli novinkám tohoto týdne vévodí hlavně Pet Shop Boys, St. Vincent, Jess Glynne či Justice, poměrně silné zastoupení nabízí i domácí scéna s oceňovanými Manon Meurt, Hlaskontrabas Oktet, Livin Free, Karlem Markytánem či... čtěte zde
Vydáno: 01.05.2024 12:00 v sekci Novinky | Nové desky
David Guetta feat. OneRepublic - I Don’t Wanna Wait 6/10
Video: David Guetta oprášil hit moldavských O-Zone. Do "I Don't Wanna Wait" si pozval OneRepublic Francouzský DJ a producent David Guetta si v poslední době celkem libuje v předělávání devadesátkových hitů do nového kabátu. Vcelku slušně se popral s remixem starého hitu La Bouche "Be My Lover", minulý rok všechny pobláznil... čtěte zde
Vydáno: 01.05.2024 08:40 v sekci Audio / Video | Video
Šestice nejpamátnějších klipů ze začátků Smashing Pumpkins
Nejvíc nej: Šestice nejpamátnějších klipů ze začátků Smashing Pumpkins Kultovní Smashing Pumpkins se na svém turné "The World Is A Vampire" zastaví také v české metropoli. Před jejich koncertem, který se uskuteční 4. července v O2 universu, si připomeňme zásadní videoklipy z počátků kariéry této... čtěte zde
Vydáno: 30.04.2024 08:00 v sekci Publicistika | Nejvíc nej
Jugi (UDG) - Nejvíc mě naplňuje, že jsem muž mnoha profesí
Rozhovory: Jugi (UDG) - Nejvíc mě naplňuje, že jsem muž mnoha profesí S bubeníkem Jugim jsme si povídali nejen o tom, co je nového u jeho domovské kapely UDG. Pohovořil také o svých dalších aktivitách, včetně chodu bookingové agentury RedHead Music, která zastupuje významné umělce. Zamyslel se také... čtěte zde
Vydáno: 29.04.2024 14:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Manon Meurt - Unravel 9/10
Recenze: Fascinující "Unravel" zrcadlí niterný svět Manon Meurt Debut "MMXVIII" představoval neskromně silné vykročení, v němž Manon Meurt poodhalili svou nezaměnitelnou tvář. Šestileté čekání na "Unravel" přineslo nečekaný progres a tvůrčí posun, přičemž hybatelem těchto změn se stal... čtěte zde
Vydáno: 29.04.2024 00:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Naživo: Be4eight při své pražské premiéře zbarvili Kasárna Karlín do hudby mnoha odstínů (19.12.2023 13:58)
- Projekt Be4eight se poprvé představí v Praze. V neděli zahraje i s hosty v Kasárnách Karlín (13.12.2023 13:03)
- Video: Dunaj má klip k písni "Potichu". Kapele ho darovali fanoušci (25.06.2023 15:04)
- Recenze: Be4eight na albu "11×13" spojuje protiklady do souladného celku (30.03.2023 16:00)
- Nové desky 10/2023 - od Miley Cyrus přes Gaia Mesiah po Fever Ray (16.03.2023 17:00)
- Recenze: Skupina Zrní má novou desku "Široko daleko". A ta deska je fantastická (20.02.2023 16:00)
- Recenze: Ondřej Galuška z Eggnoise nahrál jednu z nejosobitějších desek letošního roku (15.10.2022 17:30)
- Recenze: Dunaj na "Za vodou" našel svou tvář pro 21. století. Je to albový návrat roku (12.10.2022 08:00)
- Video: Dunaj se po více než čtvrtstoletí hlásí o slovo. Píseň "Za vodou" uvádí stejnojmenné album (24.09.2022 14:16)
- Dunaj vydá v říjnu nové album "Za vodou". První po více než čtvrtstoletí (26.06.2022 08:59)

ALBUM TÝDNE 18/2024

Manon Meurt
Unravel

Debut "MMXVIII" představoval neskromně silné vykročení, v němž Manon Meurt poodhalili svou nezaměnitelnou tvář. Šestileté čekání na "Unravel" přineslo nečekaný progres a tvůrčí posun, přičemž hybatelem těchto změn se stal producent Eddie Stevens. V podobě "Unravel" přichází vyzrálé a komplexně pojaté album.

9/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber The Prodigy Prince Vladimír Mišík Taylor Swift Kabát Queen Adele Sia Bono Rush Beyoncé Mirai Dua Lipa Lady Gaga AC/DC U2 Liam Gallagher Linkin Park Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu