Úřady v Kyrgyzstánu oznámily zatčení desítek lidí kvůli plánování převratu

foto Ilustrační foto - Kyrgyzští vojáci na kontrolním stanovišti v Biškeku, kde prezident Sooronbaj Žeenbekov vyhlásil výjimečný stav.

Biškek - Více než 30 lidí v Kyrgyzstánu skončilo ve vazbě pro podezření ze snahy "zorganizovat nepokoje a státní převrat", oznámily dnes podle agentury AFP tajné služby středoasijské země. Za strůjce plánu označily šéfku opoziční politické strany.

"Státní výbor národní bezpečnosti (GKNB, kyrgyzská kontrarozvědka)... rozbil síť skupiny lidí, kteří prováděli nelegální přípravy ve snaze zorganizovat nepokoje v zemi s cílem násilně se chopit moci," cituje AFP z prohlášení GKNB. Komuniké uvádí, že "více než 30 lidí zatčených se v pondělí přiznalo".

Podle kontrarozvědky bylo do plánování převratu zapojeno přes 100 osob a skupina měla brzy dostat "peníze ze zahraničí". Za mozek skupiny byla označena šéfka opoziční politické strany Eldik Kenech ("lidová rada"), která není zastoupená v kyrgyzském parlamentu. GKNB uvádí, že pořádala "nelegální schůzky", kde se mluvilo o přípravě puče.

Hornatý Kyrgyzstán, který se osamostatnil v roce 1991 po rozpadu Sovětského svazu, zažívá podobné politické turbulence poměrně často, především od roku 2005, kdy "tulipánová revoluce" ukončila úřadování dlouholetého prezidenta Askara Akajeva. O pět let později byl svržen jeho nástupce Kurmanbek Bakijev a další revoluce přišla v roce 2020, kdy po nepokojích rezignoval prezident Sooronbaj Žeenbekov.

AFP podotýká, že údajné odhalení plánu svrhnout současnou vládu přichází několik dní poté, co Kyrgyzstán navštívil předseda Evropské rady Charles Michel. Kyrgyzský prezident Sadyr Žaparov jej ujistil, že je "připraven pracovat ruku v ruce s Evropskou unií". Biškek nicméně udržuje blízké vztahy s Moskvou a Kreml po květnové schůzce Žaparova s ruským prezidentem Vladimirem Putinem oznámil plán rozšíření vojenské přítomnosti ve středoasijské zemi.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 6.05.2024 ČTK

Reklama

18°C

Dnes je pondělí 6. května 2024

Očekáváme v 21:00 14°C

Celá předpověď