AFP: Ukrajinci ohrožení záplavami cítí k Rusům nenávist

foto Poškozená Kachovská přehrada v okupované části jižní Ukrajiny na satelitním snímku z 5. června 2023.

Cherson (Ukrajina) - "Dobrý Rus je mrtvý Rus," prohlašuje Viktor z města Cherson na jihu Ukrajiny při pohledu na stoupající vodu po - přinejmenším částečném - zničení Kachovské přehrady, která je odsud vzdálená asi 80 kilometrů a která leží v oblasti okupované Rusy, píše agentura AFP.

Moskva a Kyjev se vzájemně obviňují z toho, že vyhodily do povětří vodní dílo, které slouží k zásobování vodou přilehlé oblasti i jižněji položeného anektovaného Krymu, jakož i k ochlazování Záporožské jaderné elektrárny, největší v Evropě a rovněž okupované Rusy.

Pro obyvatele Chersonu, který ukrajinská vojska osvobodila od ruské okupace loni v listopadu po úspěšné protiofenzívě, je pouze jediný viník toho, že jejich město ohrožuje stoupající voda: Rusko.

"Záplavy máme přímo před očima. Nikdo neví, co se odteď může stát. Dobrý Rus je mrtvý Rus, nic víc nemůžu říct," říká rusky Viktor pod letním sluncem, s čepicí na hlavě a brýlemi na nose.

Bydlí ve čtvrti u řeky Koševa, přítoku Dněpru. Podle místních obyvatel se tu hladina vody zvýšila již o dva až tři metry. Kůlny a garáže jsou zatopeny, voda se dostává do ulic.

Ljudmila už naložila na přívěs pračku a pár osobních věcí, aby je odvezla do výše položené části města, kde bydlí. Také vyjadřuje nenávist k ruským vojákům, kteří pravidelně ostřelují Cherson a okolí, odkud se museli v listopadu stáhnout tváří tvář ukrajinským útokům.

Rusové podle Kyjeva vyhodili do povětří přehradu ve snaze "zbrzdit" očekávanou ukrajinskou protiofenzívu ukrajinské armády, která se už měsíce připravuje a která má osvobodit všechna okupovaná území na jihu a východě Ukrajiny.

"Tihle skřeti (ukrajinská přezdívka Rusů) musí rychleji utíkat, musíme je ulovit! Tohle není život! Střílí a zaplavují!" nadává Ljudmila, aniž by sebou škubla, když zahřmí dělostřelecká palba.

Další obyvatel těchto končin, Serhij, se bojí, že by celá čtvrť mohla skončit pod vodou. Zatím utrpěly hlavně budovy na nábřeží. "Všechno tady zemře, zvířata, ptáci, všechno," naříká.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 1.05.2024 ČTK

Reklama

23°C

Dnes je středa 1. května 2024

Očekáváme v 21:00 17°C

Celá předpověď