Ukrajina může evakuovat jen lidi z neokupovaných oblastí

foto Žena prochází zatopenou ulicí, 6. června 2023, Cherson, Ukrajina. Do města dorazila záplavová vlna z Kachovské přehrady. Ze zničení její hráze se navzájem obviňují Ukrajina a Rusko.

Kyjev - Po protržení Kachovské přehrady na jihu Ukrajiny je záplavami ohroženo 40.000 lidí, ukrajinské úřady ale mají možnost zajistit evakuaci jen 17.000 z nich. Na twitteru to uvedl ukrajinský generální prokurátor Andrij Kostin. Přes 25.000 ohrožených lidí totiž podle něj žije na územích okupovaných ruskou armádou. Kostin zároveň ruskou okupační správu obvinil, že evakuaci neprovádí.

"Okupanti evakuace neprovádějí. Je to další do nebe volající případ neúcty k lidskému životu a mezinárodnímu právu," podtrhl Kostin. Proruská správa na okupovaných územích sice ráno tvrdila, že zajistit přesun obyvatel zatím potřeba není, později ale také ohlásila, že na levém břehu Dněpru, který je pod ruskou kontrolou, plánuje evakuace. Kostin také napsal, že očekává náležitou odpověď na dnešní události ze strany Evropy i celého světa.

Ukrajinská služba pro mimořádné situace oznámila, že do čtyř hodin místního času (15:00 SEČ) se podařilo zatím evakuovat 1300 osob. Zatopeno je nyní podle ní 13 obcí na pravém břehu Dněpru, který mají pod kontrolou ukrajinské síly, včetně asi 300 domů. Mluvčí služby zároveň ujistil, že záchranné složky v tuto chvíli mají dostatek sil i prostředků, aby mohly na situaci reagovat.

Proruské úřady podle ruskojazyčného webu BBC sdělily, že se připravuje evakuace z Nové Kachovky nebo měst Hola Pristaň a Olešky. Dříve ohlásily přesuny lidí z vesnic Dniprjan a Korsunka u Nové Kachovky.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 1.05.2024 ČTK

Reklama

23°C

Dnes je středa 1. května 2024

Očekáváme v 21:00 17°C

Celá předpověď