Pátek 10. května 2024
Svátek slaví Blažena, zítra Svatava
Polojasno 18°C

Rusové omylem potopili vlastní loď. Posádka dostala rozkaz mlčet o mrtvých námořnících

Autor: DVL, swp - 
26. března 2024
05:00

Rusko omylem potopilo svou vlastní loď během námořních cvičení v Baltském moři. Při incidentu zemřeli tři členové posádky a další čtyři byli zraněni. Ruské úřady se snažily, aby se o tom nikdo nedozvěděl. Informoval o tom server Newsweek.

Rusko omylem raketou potopilo jednu ze svých vlastních lodí během námořních cvičení u břehů Kaliningradské oblasti, přičemž zemřeli tři členové posádky a další čtyři byli zraněni, uvádějí místní média.

Během cvičení Baltské flotily 19. března raketa omylem zasáhla trauler zvaný Kapitán Lobanov, informoval o tom nezávislý ruský TV kanál Dožď s citací příbuzného jednoho ze členů posádky. Zdroj uvedl, že o život přišli čtyři z nich, tři byli zraněni a byla zničena kapitánova kabina.

Úřady tehdy informovaly, že na lodi propukl požár a že zemřela jedna osoba. „Když odnášeli přeživší, každý naprosto přesně věděl, že tři lidé byli zabiti,“ vypověděl zdroj TV kanálu Dožď. „A každý naprosto přesně věděl, že loď zasáhla raketa. Ale rozhodli se napsat, že to ‚způsobil požár‘. Říkám si, co za oheň to bylo, když kapitánova kabina zcela zmizela, byla prostě odpálena.“

Výslech a zákaz mluvit

Ti, kteří přežili, byli přesunuti do nemocnice ve městě Pioněrskij. Jedna osoba je ve velmi vážném stavu.

Zdroj dále tvrdí, že úředníci z Federální služby bezpečnosti vyslýchali členy posádky a nařídili jim, aby „o incidentu nemluvili“.

Video, které se začalo šířit na ruských kanálech sociální sítě Telegram, zobrazuje hořící loď na moři. „Vypadá to, že Rusové potopili během cvičení vlastní loď. Jen tak dál!“ napsal poradce ukrajinského ministra vnitra Anton Geraščenko.

Rochan Consulting, firma specializující se na zpravodajství z otevřených zdrojů, zpravodajství konfliktů a analýzu, v září 2023 zhodnotila, že ruská Baltská flotila již není schopna zahájit rozsáhlé vyloďovací operace, protože její kapacity byly během války na Ukrajině „degradovány“.

22:09
9. 5. 2024

Vážení čtenáři, pro dnešek se s vámi loučíme. Pokračovat budeme zase zítra v brzkých ranních hodinách. Přejeme vám dobrou noc.

21:56
9. 5. 2024

Ruská plynárenská společnost Gazprom rozprodává nemovitosti v Moskvě a okolí, zdůvodňuje to přesunem do Petrohradu. S odkazem na tiskové oddělení firmy o tom píše polský deník Rzeczpospolita. Jeho redaktorka tvrdí, že firmu k tomuto kroku přiměla spíše potřeba peněz, vzhledem k tomu, že Gazprom za loňský rok vykázal poprvé po více než dvaceti letech ztrátu.

21:45
9. 5. 2024

Proruský politik a podnikatel v médiích Arťom Marčevskij podal na ministerstvo zahraničí námitky proti zařazení na český národní sankční seznam. Uvedl to dnes server Aktuálně.cz. Marčevskij stál za mediální společností Voice of Europe, přes kterou se podle vlády pokoušel ovlivňovat politiky a šířil dezinformace. Podnikatel to popírá.

Zobrazit celý online

Video  Pavel v Hráčích o vítězství Putina: Situace se mění spíš k horšímu!  - hrc, Fameplay Live/Blesk
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa