Reuters: Izrael stáhl vyjednávače z Dauhá, jednání uvázla na mrtvém bodě

foto Skupina příbuzných izraelských rukojmích držených hnutím Hamás se shromáždila u plotu oddělujícího Izrael od Pásma Gazy a pomocí velkých reproduktorů na jeřábech posílala na druhou stranu vzkazy svým blízkým. Hamás a další organizace po teroristických útocích v Izraeli ze 7. října stále drží kolem 130 lidí. 11. ledna 2024. 

Tel Aviv - Izrael se rozhodl stáhnout své vyjednávače z Dauhá, protože dospěl k závěru, že zprostředkovávaná jednání o příměří v Pásmu Gazy uvázla na mrtvém bodě kvůli požadavkům palestinského radikálního hnutí Hamás. Podle agentury Reuters to řekl vysoce postavený izraelský činitel.

Tento zdroj, který má blízko k šéfovi izraelské tajné služby Mossad Davidovi Barneaovi, uvedl, že lídr Hamásu v Pásmu Gazy Jahjá Sinvár sabotuje diplomatické úsilí ve snaze zintenzivnit boje v období muslimského postního měsíce ramadánu.

Zpravodajský web The Times of Israel (ToI) už minulý pátek s odvoláním na nejmenovaného izraelského činitele napsal, že jednání o propuštění zbývajících rukojmích, které v Pásmu Gazy Hamás stále drží, reálně nepokročila, přestože se Spojené státy tváří, že nastal posun. Čelný představitel Hamásu Usáma Hamdán mezitím prohlásil, že Izrael nepřijal nejnovější návrh hnutí na příměří.

Hamás usiluje o to, aby jakákoli dohoda o příměří obsahovala záruky trvalého ukončení války a stažení izraelských sil z Gazy. Izrael to vylučuje a prohlašuje, že nakonec obnoví snahy o úplnou likvidaci řídících a vojenských schopností Hamásu. Hamás také požaduje, aby se statisíce Palestinců, kteří v první fázi války uprchli z města Gazy a okolních oblastí na jih, mohly vrátit na sever.

Izraelský činitel dále uvedl, že Tel Aviv souhlasil s tím, že zdvojnásobí na 700 až 800 počet palestinských vězňů, které propustí výměnou za rukojmí, a že umožní některým vysídleným Palestincům návrat na sever Gazy.

Úřad izraelského premiéra Benjamina Netanjahua dnes zopakoval, že Hamás vznesl "iluzorní" požadavky, které podle ministerského předsedy svědčí o tom, že Palestinci nemají o dohodu ve skutečnosti zájem.

Před izraelským vojenským velitelstvím v Tel Aviv se dnes shromáždilo asi 300 rodinných příslušníků rukojmích a jejich příznivců, kteří požadovali okamžité uzavření dohody o propuštění zajatců. Někteří demonstranti se na protest zavřeli do klecí a drželi transparenty s fotografiemi svých blízkých. "Žádná cena není příliš vysoká," stálo na jednom z nich.

Server The Times of Israel (ToI) dnes s odvoláním na fórum rodin rukojmích uvedl, že byla potvrzena smrt dalšího rukojmího, jehož tělo Hamás stále zadržuje v Pásmu Gazy. Je jím Uriel Baruch, kterého ozbrojenci 7. října unesli z hudebního festivalu Supernova. Ten se stal jedním ze symbolů brutálního útoku Hamásu a dějištěm jednoho z nejkrvavějších masakrů. Počet potvrzených úmrtí izraelských rukojmích v Pásmu Gazy tak podle ToI stoupl na 34.

Izrael zahájil vojenskou ofenzivu v Pásmu Gazy s cílem Hamás zcela zničit po říjnovém teroristickém útoku, kdy ozbrojenci Hamásu a jeho spojenců v izraelském pohraničí povraždili téměř 1200 lidí a zhruba 250 osob zavlekli na palestinské území. Při prvním a dosud jediném klidu zbraní na konci listopadu byla propuštěna necelá polovina rukojmích. Izraelská ofenziva si podle úřadů spravovaných Hamásem vyžádala už přes 32.400 obětí z řad Palestinců.

Izrael v Pásmu Gazy za poslední den zesílil letecké údery, zasáhl přes 60 cílů

Izraelská armáda za posledních 24 hodin v Pásmu Gazy ostřelovala více než 60 cílů spojených s palestinským hnutím Hamás, podle deníku Haarec ale zasáhla i obytný dům v Rafáhu, v němž zemřelo 18 lidí, včetně devíti dětí. Podle serveru The Times of Israel (ToI) byl počet izraelských leteckých úderů v Pásmu Gazy za poslední den vyšší než obvykle za 24 hodin v předchozích týdnech. V pondělí přitom Rada bezpečnosti OSN přijala první rezoluci, která v této válce vyzvala obě strany k okamžitému příměří.

Izrael v Pásmu Gazy pokračuje i v pozemních operacích, mimo jiné v Chán Júnisu na jihu, a stále neskončil s razií v nemocnici Šífa ve městě Gaza, která trvá od 18. března. Vojáci se zaměřují opět na budovy a tunely využívané Hamásem, proti němuž v Pásmu Gazy Izrael bojuje od 7. října v odvetě za jeho teroristický útok, při němž palestinští ozbrojenci v izraelském pohraničí zabili na 1200 lidí a asi 250 osob unesli. Izraelská odveta způsobila v Pásmu Gazy humanitární krizi, která podle OSN hrozí přerůst v hladomor a stála životy nejméně 32.414 Palestinců, z toho 81 za poslední den, uvedly dnes úřady spravované Hamásem.

Izrael a Hamás vedou jednání o příměří, která zprostředkovávají Egypt, Katar a USA. Dnes se objevily zprávy, že Izrael odvolal svůj vyjednávací tým z Dauhá a jednání ukončil. Později ale agentura Reuters napsala, že z Dauhá odjelo jen několik vyjednávačů z izraelské tajné služby Mossad ke konzultacím do Tel Avivu a že další členové týmu tam zůstali.

Izraelská armáda dnes oznámila, že zasáhla také oblast, z níž Hamás v pondělí večer vypálil tři rakety směrem k izraelskému městu Sderot, které leží blízko hranic s Gazou. Vojáci zabili také několik dalších členů Hamásu ve městě Chán Júnis, kde operují od začátku loňského prosince. Tehdy Izrael oznámil, že z větší části ovládl sever Pásma Gazy. V posledních týdnech ale opět zesílily boje i na severu, kde leží též hlavní město Gaza.

Minulý týden v pondělí zahájila izraelská armáda operaci v nemocnici Šífa, kde i dnes v noci podle svého tvrzení zabila několik členů Hamásu a našla zbraně. Bojovníci Hamásu využívají v Pásmu Gazy i civilní infrastrukturu, včetně zdravotnických zařízení. Zdravotníci v nemocnici Šífa, která je největší v Pásmu Gazu a v níž izraelská armáda provedla několikadenní razii už loni v listopadu, ale popírají, že areál nemocnice Hamás zneužívá k vojenským účelům.

V pondělí izraelská armáda uvedla, že v nemocnici Šífa za týden zabila přes 170 teroristů spojených s Hamásem či hnutím Palestinský islámský džihád a dalších 500 teroristů zatkla.

Baerbocková vyzvala ke zefektivnění kontrol pomoci pro Pásmo Gazy

Německá ministryně zahraniční Annalena Baerbocková dnes při návštěvě Izraele uvedla, že mezinárodní organizace musí být schopny doručovat humanitární pomoc do Pásma Gazy bez překážek a označila humanitární situaci na válkou sužovaném palestinském území za pekelnou, píše agentura Reuters. Podle agentury DPA šéfka německé diplomacie v této souvislosti hovořila o potřebě zefektivnit překládku pomoci s tím, že "není čas diskutovat o tom, kde přesně je úzké hrdlo a kdo za to může".

"Humanitární situace v Pásmu Gazy je pekelná," řekla podle Reuters Bearbocková při návštěvě, při níž se setkala s izraelskými i palestinskými představiteli. "Mezinárodní organizace musí mít možnost nerušeně poskytovat životně důležitou pomoc," řekla v Tel Avivu a dodala, že Německo navýšilo financování Světového potravinového programu (WFP) o dalších deset milionů eur (253 milionů Kč).

Baerbocková dnes podle DPA navštívila hraniční přechod Kerem Šalom v jižním Izraeli. Poznamenala, že od egyptských i izraelských představitelů se dozvěděla, že komplikací je "především překládka mezi kamiony, kde se některé překládají třikrát a třikrát se kontrolují". To je podle ní třeba zefektivnit. Ministryně uvedla, že bude usilovat o to, aby se masivně rozšířila jordánská koncepce, kdy malý počet kamionů vjíždí přímo do Pásma Gazy a na hranicích se již nepřekládá. Německo podle ní podnikne všechny kroky, "aby zajistilo, že se tak stane v příštích několika dnech".

Doposud musela být pomoc z kamionů přijíždějících z Egypta nebo Jordánska před vjezdem do Pásma Gazy přeložena na palestinské nákladní vozy a dále přepravována palestinskými řidiči, píše DPA.

Izraelským činitelům podle DPA Baerbocková také sdělila, že chce spolupracovat s Nizozemskem, například na pořízení dalších bezpečnostních skenerů pro přechody. V případě potřeby by podle ní bylo možné zajistit také evropské inspektory.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 11.05.2024 ČTK

Reklama

20°C

Dnes je sobota 11. května 2024

Očekáváme v 21:00 12°C

Celá předpověď