Izrael zažívá politickou izolaci, prohlásil vůdce Hamásu v Íránu

foto Zleva vůdce palestinského hnutí Hamás Ismáíl Haníja a íránský ministr zahraničí Hosejn Amírabdolláhján v Teheránu. 26. března 2024. This content is intended for editorial use only. For other uses, additional clearances may be required.

Teherán - Izrael zažívá bezprecedentní politickou izolaci a přichází už i o ochranu Rady bezpečnosti OSN, prohlásil při své dnešní návštěvě Íránu vůdce palestinského hnutí Hamás Ismáíl Haníja. Informovala o tom agentura AFP.

Fotogalerie

Rada bezpečnosti v pondělí přijala rezoluci, která poprvé od začátku války v Pásmu Gazy vyzývá k okamžitému příměří v bojích mezi Izraelem a Hamásem. Požaduje ovšem také okamžité a bezpodmínečné propuštění všech zbývajících izraelských rukojmích, které Hamás už bezmála půl roku zadržuje v Pásmu Gazy.

"Přestože tato rezoluce přišla se zpožděním a možná má určité mezery, které je třeba doplnit, sama o sobě naznačuje, že izraelská okupace zažívá bezprecedentní politickou izolaci," řekl Haníja, který běžně přebývá v Kataru, po setkání s íránským ministrem zahraničí Hosejnem Amírabdolláhjánem v Teheránu. Samotný šéf íránské diplomacie se na tiskové konferenci k věci nevyjádřil.

Vůdce hnutí, které Izrael, USA i EU včetně české vlády klasifikují jako teroristickou organizaci, dále prohlásil, že Izrael "ztrácí politické krytí a ochranu dokonce i v Radě bezpečnosti" a že "Spojené státy už nejsou schopny vnutit svou vůli mezinárodnímu společenství".

Hamás přijetí rezoluce Rady bezpečnosti OSN uvítal. Nepředpokládá se však, že by vyhověl požadavku na okamžité propuštění 134 rukojmích, které podle serveru The Times of Israel v Pásmu Gazy spolu se spojeneckými organizacemi stále zadržuje. Nejméně tři desítky z nich jsou po smrti.

Palestinská delegace v čele s Haníjou se dnes setkala také s nejvyšším duchovním vůdcem Íránu, ajatolláhem Alím Chameneím. Ten podle íránských médií ocenil "jedinečný odpor palestinských sil" tváří v tvář "zločinům a brutalitě sionistického režimu, prováděných s plnou podporou Západu".

"Íránská islámská republika bude bez váhání podporovat věc Palestiny a utlačovaného lidu Gazy," dodal podle tiskové zprávy Chameneí na setkání s Haníjou.

Írán je zapřisáhlým nepřítelem židovského státu, neuznává jeho právo na existenci a na Blízkém východě podporuje a financuje řadu šíitských hnutí, která proti Izraeli bojují, včetně Hamásu v Pásmu Gazy, Hizballáhu v Libanonu či húsíjských povstalců v Jemenu.

Izrael zahájil masivní bombardování Pásma Gazy a posléze i pozemní operaci v odvetě za teroristický útok Hamásu, jehož ozbrojenci 7. října v izraelském pohraničí povraždili nejméně 1160 lidí a na 250 osob unesli do Gazy. Izraelská ofenziva si podle úřadů spravovaných Hamásem vyžádala už přes 32.400 obětí z řad Palestinců. Tento údaj zahrnuje i bojovníky Hamásu, většina z obětí jsou podle Hamásu ale ženy a děti.

 

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 16.05.2024 ČTK

Reklama

21°C

Dnes je čtvrtek 16. května 2024

Očekáváme v 03:00 14°C

Celá předpověď