facebook LinkedIN LinkedIN - follow

ERP v cloudu

Je skutečně pro každou firmu?

-PR-

Chcete držet krok s dobou a zvažujete přechod na cloudový ERP systém? Není divu. Cloudová řešení jsou bezpochyby trendem a umožňují firmám rychleji rea­go­vat na změny a nové výzvy, kterým musí v dynamickém a neustále se proměňujícím světě podnikání čelit.


Tato moderní integrace přináší firmám vyšší úroveň flexibility, proto by se mohlo zdát, že se bez něj žádná firma v budoucnosti neobejde. Ne pro každou je ale tím nejlepším řešením a někdy si můžete i slušně zavařit.

Cloud vs. on-premise ERP

Jakou cestu tedy zvolit? Provozovat ERP sys­tém na lokální IT infrastruktuře nebo ji nahradit externím poskytovatelem a mít přístup k uloženým datům téměř odkudkoliv?

Klíčem ke správnému rozhodnutí je podrobná analýza:

  • provozu a potřeb,
  • odolnosti k výpadkům a jejich vážnosti,
  • napojení systémů třetích stran,
  • primární a záložní konektivity.

„U nás se vždy dokážeme na zákazníka a jeho potřeby objektivně podívat a vyhodnotit, co je pro něj vhodné. Nejsme jen specialisti na HELIOS, jsme také dodavatelem vlastních cloudových služeb, dodavatelem serverové technologie, a hlavně dodavatelem služeb v oblasti správy IT. Celý tento balík nám umožňuje hledat funkční řešení, které dává u daného zákazníka smysl. A stejné je to i v případě ERP v cloudu. I přesto, že sami HELIOS v cloudu využíváme už více než 10 let a přináší nám to řadu výhod, jsme přesvědčeni, že toto řešení se nehodí pro každého,“ říká Gabriela Chumchalová, Cloud & IT services manager ve společnosti ANAFRA.

Jsme implementátorem i uživatelem HELIOS iNuvio

Jako IT firma využíváme HELIOS od roku 2010. Nejsme tedy pouze implementátor. Známe HELIOS jako své boty, a to ve všech provozních oblastech od nákupu přes sklad, e-shop i expedici až po CRM.

Dokážeme zajistit, aby i vám HELIOS padl jako ulitý. Vždy nás zajímají vaše aktuální potřeby, vaše aktuální infrastruktura i vaše očekávání. Nechceme vám jen naimplementovat ERP sys­tém. Dokážeme navrhnout komplexní servis, se kterým budete spokojeni a který můžeme i nadále přizpůsobovat změnám a vašim aktuálním potřebám. Tým, který má na starost ERP systémy, a tým, který se stará o infrastrukturu, najdete pod jednou střechou, díky čemuž jsou oba týmy schopny operativně řešit případné problémy. HELIOS může růst společně s tím, jak poroste vaše firma. A my jsme tady proto, abychom vám s tím pomohli. Rádi přijmeme odpovědnost za vaše IT.

Kde je tedy cloud vhodný a komu bychom jej naopak nedoporučili?

Ke každému zákazníkovi je opravdu potřeba přistupovat individuálně, obecně je ale možné rozdělit zákazníky na firmy, pro které je cloudový ERP systém výhodný, a na firmy, kde naopak může způsobit více škod než užitku. ERP (HELIOS) v cloudu je správnou volbou pro:

  • Účetní firmy, které pracují s daty odkudkoliv a nejsou tolik závislé na konektivitě.
  • Obchodní firmy, ve kterých se obchodník může připojit odkudkoliv, aby získal aktuální přehled o své agendě, a ve kterých výpadek jedné pobočky neovlivní provoz ostatních poboček.
  • E-shopy, při jejichž provozu je potřeba propojovat mimo ERP i další nástroje a platformy, což cloudové řešení může ještě více zjednodušit.
  • Firmy, které poskytují služby a mají zpravidla jednodušší správu dat a které tak mohou díky nasazení v cloudu získat větší míru flexibility.

V těchto případech cloud přináší řadu výhod:

  • Můžete se připojit odkudkoliv na světě, za podmínky bezpečného připojení.
  • Nemusíte řešit zálohy, protože cloud je plně automaticky zálohován.
  • Není nutná investice do serverů.
  • Neřešíte možnost selhání HW prvku.
  • Systém vám vždy běží na nejnovější infrastruktuře bez nutnosti obměny.

ERP (HELIOS) on-premise naopak doporučujeme:

  • Výrobním firmám s komplexní výrobou a s real-time sběrem dat přímo z výroby, které jedou v nepřetržitém provozu (výroba 24/7).
  • Zdravotnickým zařízením a společnostem odkázaným na nepřetržitý provoz.

Cloudové řešení tedy zcela jistě nedoporučujeme všude tam, kde není možné zajistit stálou a záložní konektivitu pro udržení nepřetržitého provozu a kde by výpadek způsobil velké problémy, ať už finanční nebo takové, které by měly negativní dopad na zdraví.

I navzdory všem výše zmíněným výhodám by v těchto případech mohlo být ERP v cloudu spíše potenciální hrozbou. Bezpečnější je u takových zákazníků vybudovat vlastní infrastrukturu s daty on-site u zákazníka, aby k výpadku provozu v důsledku výpadku konektivity nedocházelo.

Správné řešení pro vás a vaši firmu vám pomůže najít

Gabriela Chumchalová Ing. Gabriela Chumchalová
Cloud and IT services manager v ANAFRA s.r.o.
gabriela.chumchalova@anafra.cz.