Domů     Ostatní
Tukovce: Časovaná bomba v útrobách kanalizace
Veronika Tyrková 17.4.2024
• Část Whitechapelského tukovce. Účelem londýnské výstavy nebylo jen nasytit morbidní zvědavost, ale také prevence osvětou. Olej z kuchyně, ani vlhčené ubrousky do toalety či dřezu prostě nepatří. FOTO: Lord Belbury / Creative Commons / CC BY-SA 4.0

Stal se předmětem muzejní expozice s rekordní návštěvností, posloužil k výrobě bionafty a zároveň jeho pouhá přítomnost obrací žaludek naruby. Řeč je o fenoménu posledního desetiletí, který se stal nákladnou daní za pohodlný život v městském blahobytu..

V únoru 2018 vystavilo Londýnské muzeum kousek hroudy vydolované ze stokové sítě jedné z jeho městských částí. Exponát, který přilákal rekordní počet návštěvníků, byl nazvaný jako „monstrum z Whitechapelu“ – v plné kráse měřil téměř 250 metrů a vážil odhadem 143 tun.

Kurátoři si dali záležet na tom, aby vitrína byla pečlivě utěsněná – zápach tukovce se totiž často přirovnává ke zkaženému masu v kombinaci s festivalovými toaletami.

Právě o Londýnu se hovoří jako o „hlavním městě tukovců“, stejný problém ale trápí velkou část světových metropolí. Jejich odstranění z kanalizační sítě bývá nákladné a nepříjemné, zato zcela nezbytné.

Tenaty klamavé reklamy

Tukovce jsou poměrně mladý fenomén. Sám termín fatberg, pod kterým je coby složenina výrazu pro tuk a ledovec znám v anglosaském světě, byl do Oxfordského slovníku angličtiny oficiálně přidán až v roce 2015. Na počátku jejich éry totiž stála kombinace změny životního stylu i spotřebitelného chování.

Jedním z faktorů, které se podílejí na jejich vzniku, se stala vzrůstající obliba jednorázových ubrousků, ještě posílená během pandemie koronaviru. Až už sloužily jako luxusní alternativa toaletního papíru či k rychlému úklidu domácnosti, vlhčené ubrousky spláchnuté do kanalizace mají tendenci vytvořit společně se zchladlým tukem z vaření a dalším nerozložitelným odpadem v podobě hygienických vložek, vatových tyčinek, zubních nití nebo kondomů zátku o pevnosti horniny.

Na co představivost nestačila

Postupem času může podstatně omezit průtok v potrubní síti a v nejhorším případě i způsobit její naprosté ucpání. V Charlestonu v Jižní Karolíně se problém během pandemie natolik vyhrotil, že městská vodohospodářská agentura podala žalobu na hlavní výrobce a prodejce vlhčených ubrousků a obvinila je z nepravdivého označování svých produktů jako splachovacích.

Svůj díl viny nese také zoufale přetížená kanalizační síť, vybudovaná v mnohých případech před více než 100 lety, nepřipravená na populační boom i změnu životního stylu. Například londýnskou viktoriánskou kanalizace navrhl stavební inženýr Joseph Bazalgette (1819–1891) v polovině 19. století.

Tehdy v britské metropoli žilo asi 4 miliony obyvatel, dnes jich má kolem 9 milionů.

K čemu se hodí hrouda odpadu?

Ani tukovec není zcela bezprizorní materiál, co se případné zužitkovatelnosti týče. Odhaduje se, že odstraněním oleje z londýnských tukovců by se dalo ročně vyrobit více než 130 gigawatthodin energie, což by stačilo na napájení asi 40 000 domácností.

Jak uvedl profesor James Barker z Kingstonské univerzity, „vyzkoušena byla už přeměna mastných kalů na biopalivo.“ V případě tukovců by po odstranění vody filtračním systémem mohl být odčerpaný čistý olej obohacený různými chemikáliemi a vyrobena bionafta.

Související články
Světu začíná docházet pitná voda. Jejím nedostatkem trpí asi čtvrtina lidí na planetě, do konce roku 2050 jich přibude další miliarda. V průběhu 20. století přitom množství vody využívané lidmi rostlo dvojnásobným tempem oproti růstu populace. Voda, především její nedostatek, se může stát a do budoucna zřejmě i stane zdrojem konfliktu. Peter Gleick, šéf Pacific […]
Kdyby jim chyběl jen mozek! Medúzy působí, že na ně evoluce zapomněla. Nedostaly od přírody ani pořádný nervový systém, o chybějícím srdci nebo žaludku nemluvě. Jejich průhledná těla skutečně neskrývají žádný fígl přírody. Přesto jsou medúzy překvapivě schopny učit se ze svých omylů. Co vlastně takový živočich na samém počátku vývoje nervové soustavy dokáže vnímat? […]
Dne 13. března 1964 byla Kitty Genovesová zavražděna rukou Winstona Moseleyho. Přestože volání o pomoc slyšelo 38 svědků, nikdo jí nepomohl a dokonce ani pomoc nezavolal. O tomto příběhu jste už možná slyšeli. Málokdo ale ví, že takto se ve skutečnosti nikdy nestal. Později se totiž zjistilo, že počet nečinně přihlížejících si vymyslel a přibarvil […]
Placenta je často označovaná jako plodové nebo mateřské lůžko. Jedná se o jedinečný, komplexní orgán, který hraje zásadní roli během těhotenství. Její role a funkce jsou klíčové pro zdravý vývoj plodu a úspěšné těhotenství, ačkoli se o ní často mluví jen okrajově. V moderní medicíně je ovšem důležitým objektem zájmu. Placenta – přestože je zcela […]
Pokud čtete 21. Století, tak pravděpodobně nad věcmi rádi přemýšlíte. Ale přemýšleli jste někdy nad tím, co a jak se dotýká charakterové vlastnosti, kterou v psychologii označujeme jako potřebu poznávání? Jejími autory jsou američtí psychologové John T. Cacioppo a Richard E. Petty. Potřebu poznávání popisují jako tendenci lidí častěji vykonávat náročné myšlenkové aktivity a především si […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz