Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Brusel vyčlenil půl miliardy eur na výroby munice, do Česka jdou tři procenta

Dva české podniky uspěly v konkurenci evropských obranných firem, které se ucházely o finanční podporu Evropské komise. Ta minulý měsíc dokončila hodnocení žádostí a schválila 31 projektů v rámci takzvaného Zákona na podporu výroby munice (Act in Support of Ammunition Production, ASAP). O podporu výroby stály i další české firmy, jejich projekty však vybrány nebyly. Do Česka jdou tři procenta z celkového objemu vydělených peněz.
ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Shutterstock

Grantové dohody s úspěšnými žadateli bude Komise podepisovat v květnu. Vybrané firmy si mezi sebou rozdělí celkem 513 milionů eur (necelých 13 miliard korun) z rozpočtů Evropské unie a Norska.

Z českých firem bodovala pardubická Explosia, státní výrobce výbušnin a střeliva obdržel 10 milionů eur (253 milionů korun). Druhým úspěšným tuzemským žadatelem byl výrobce dělostřelecké munice STV Group z východočeské Poličky, který získal 4,98 milionu eur (115 milionů Kč).

Evropská rada v březnu loňského roku vyzvala členské státy, aby se zasadily o urychlené dodání potřebného střeliva a raket na Ukrajinu a doplnily své zásoby munice, které se v řadě států tenčí. ASAP s tím nyní má pomoci.

Česko našlo pro Ukrajinu více než milion kusů munice, řekl Pavel

Ministerstvo obrany uvádí, že projekty usilující o podporu se nemusely týkat pouze finálních produktů, jako jsou třeba dělostřelecké granáty ráže 155 mm určené pro houfnice ve standardu Severoatlantické aliance. Programu se mohly účastnit i projekty na dílčí komponenty munice, pro které jsou v rámci EU nedostatečné výrobní kapacity – ať už jde třeba o nitrocelulózu, či modulární prachové náplně.

Část projektů pokrývala také oblast osvědčení o testování a opravách. „Finance umožní evropskému obrannému průmyslu do konce roku 2025 zvýšit kapacitu výroby munice na dva miliony nábojů ročně,“ uvedla Evropské komise.

Rekordní export a nová výroba. České zbrojaře brzdí jen financování

Vývoj ruské agrese proti Ukrajině podle ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkely ukazuje, že Evropa potřebuje ve výrobě munice zabrat. „Velmi podporuji plány vedení společnosti Explosia na navýšení výrobní kapacity, které posílí bezpečnost nejen České republiky, ale celé Evropy,“ uvedl.

„Úspěch dvou českých společností v konkurenci největších světových výrobců velkorážové munice považujeme za skvělý výsledek českého obranného průmyslu,“ uvedlo ministerstvo obrany. Resort průmyslu a obchodu se vyjádřil v podobném duchu.

Podle informací Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu ČR nicméně o podporu výroby stály i další české firmy, jejichž projekty neuspěly.

„Můžeme potvrdit, že o financování z programu ASAP se ucházelo více českých projektů,“ uvedla Ivana Navrátilová z tiskového oddělení ministerstva obrany. Resort nicméně podle ní nevstupoval do žádného právního vztahu se společnostmi podávajícími nabídky do výzvy Evropské komise v rámci programu ASAP, takže výsledky nebude komentovat.

Maďaři dostali dvakrát více

Asociaci českých zbrojařů se nelíbí ani malý objem peněz, který v rámci ASAP Česko dohromady získalo. „Třeba do Maďarska jde téměř dvakrát více. Česká vláda i český obranný průmysl se významným způsobem podílejí dodávkami munice na podpoře Ukrajiny v boji s ruskou agresí. Maďarsko nikoliv. Celý ten systém nedává smysl,“ poznamenává Jiří Hynek, prezident a výkonný ředitel Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu ČR.

Maďarsko nečekaně zablokovalo půl miliardy eur z pomoci EU Ukrajině

Metodika používaná na hodnocení projektů v době míru se nedá podle šéfa asociace použít v současné krizové době. Výrobu munice totiž nelze navýšit bez navýšení výroby střelného prachu. A výroba střelného prachu se nedá navyšovat bez zvýšené výroby nitrocelulózy.

„Toto nebylo hodnoticí komisí vůbec bráno v potaz. Jinak by nemohlo dojít k tomu, že neuspěla firma Synthesia, která je jedním z klíčových výrobců nitrocelulózy v Evropské unii. Přitom nitrocelulózy je nedostatek a Synthesia, která v rámci ASAP žádala prostředky na navýšení její výroby, je nedostala,“ popisuje Hynek.

„Jako chybné rozhodnutí vidím i neschválení projektu výroby raketových motorů v PBS Velká Bíteš. Jedná se o renomovaného hi-tech výrobce pohonných jednotek a zařízení pro oblast letecké techniky. Obávám se, že za několik let bude mít Evropská unie dostatek dělostřeleckých granátů, ve kterých nebude střelný prach, a vojenských raket, které nebudou mít motory,“ dodává Hynek.

Slovenská sbírka na munici pro Ukrajinu splnila finanční cíl za necelé dva dny

Podle zástupce českých zbrojařů postupovala Evropská komise při hodnocení projektů čistě technokraticky a naprosto ignorovala strategický zájem navýšení výroby munice pro Ukrajinu, který deklaroval šéf diplomacie Evropské unie Joseph Borell.

„To, že vývoz jakékoliv munice vyrobené v Maďarsku bude podléhat souhlasu maďarských úřadů, hodnoticí komise pominula asi úplně,“ poznamenává prezident zbrojařské asociace.

Možná vznikne nový program

Mluvčí Evropské komise sdělila MF DNES, že v rámci ASAP bylo předloženo 82 návrhů. „Každý byl hodnocen samostatně na základě podkladů předložených jako součást návrhu. Z bezpečnostních důvodů nejsou počty návrhů v jednotlivých zemích ani hodnocení veřejnosti dostupné,“ dodala.

Návrhy byly hodnoceny podle šesti základních kritérií, mezi jinými například zvýšení výrobní kapacity, ale i přeshraniční spolupráce a podpora společného zadávání zakázek.

„K tomuto tématu se nebudeme vyjadřovat,“ uvedl zástupce podniku Synthesia. Stejně reagoval i mluvčí PBS Velká Bíteš.

Bítešská PBS znásobí výrobu motorů do raket a dronů, také čelí hybridním hrozbám

Zástupce českých zbrojařů Hynek vidí hlavní problém v přístupu a hlavně postupu komise. „Místo toho, aby udělali zásadní strategická rozhodnutí, tak nechali výrobce vyplňovat spoustu tabulek. „A kdo je vyplnil správně, tak dostane peníze. Jako kdyby se na Ukrajině nic nedělo,“ dodává.

Generální ředitel Explosie Kamil Dudek potvrzuje, že navýšením kapacity výroby hnacích náplní pro velkorážovou munici se podnik zabývá již déle než rok. „Samotnému projektu ASAP jsme se věnovali zhruba od konce loňského října, žádost jsme odevzdávali v polovině prosince. Přímo u nás na projektu ASAP pracovalo asi šest lidí,“ tvrdí Dudek.

Již dříve uvedl, že jej těší, že Evropská komise vyhodnotila žádost podniku jako vhodnou a udělila ji maximální možnou podporu. „Dotace je pro nás určitě přínosnou a významnou, nikoliv však zásadní pomocí. Investice v naší společnosti dosahují v současnosti stovek milionů korun ročně, do roku 2026 plánujeme proinvestovat dvě miliardy korun,“ dodává.

Mluvčí Explosie Martin Vencl potvrdil, že firma využila pro podání žádosti spolupráci s externí společností zabývající se evropskými dotacemi.

Jsme v kritickém okamžiku, burcuje šéf NATO k pomoci Ukrajině

Žádné další výzvy v rámci programu ASAP se nepředpokládají, uvedla mluvčí komise. Počátkem března však Evropská komise navrhla vznik nového programu na podporu evropského obranného průmyslu s 1,5 miliardy eur, který bude financován z rozpočtu Evropské unie pro roky 2025 až 2027. Jeho vznik je součástí vůbec první evropské strategie týkající se obranného průmyslu. Součástí strategie je mimo jiné větší spolupráce mezi unijním a ukrajinským obranným průmyslem.

PŘEHLED PROJEKTŮ AKTU NA PODPORU PRODUKCE MUNICE
Projekty zaměřené na zvýšení výrobních kapacit výbušnin
Název projektuPartneřiZeměSchválený rozpočet v eurech
TNTRIONHellenic Defence Systems, MSM Export.Řecko, Slovensko23 393 955
STEP 1 CHN 4.0Chemring NobelNorsko28 984 322
CAP SORGUESEurenco FranceFrancie22 034 734
EXPLOSIVES BOFORSEurenco BoforsŠvédsko6 939 491
FAST 1 CHN 3.0Chemring NobelNorsko19 716 075
FAST 2 CHN 3.5Chemring NobelNorsko18 044 089
ARDXHN7 HoldingMaďarsko4 547 611
Projekty zaměřené na zvýšení výrobních kapacit střelného prachu
IPC POWRheinmetal Expal MunitionsŠpanělsko19 067 026
ROLLOSimmel Difesa, Nexter Munitions, Nammo Raufoss, Nammo Vihtavuori, Valsts AizsardzibasItálie, Francie, Norsko, Finsko, Lotyšsko41 388 687
LAVGRAINHellenic Defence Systems, MSM Export.Řecko, Slovensko9 693 264
IPCPRheinmetal Waffe Munitions, RomarmNěmecko, Rumunsko47 000 000
CIMPPNitrochemie Aschau, Rheinmetal Waffe MunitionsNěmecko19 563 434
FOLI-POWERSSocieta Per Azioni Baschieri & PellagriItálie3 693 596
ENGUARDAlzchem TrostbergNěmecko34 417 860
POURPREEurenco France, Eurenco BoforsFrancie, Švédsko47 000 000
EPCAExplosiaČesko10 000 000
NAMMO_PROPELLANTNammo VihtavuoriFinsko10 000 000
NIPOMACNobelsportFrancie6 180 449
Projekty zaměřené na zvýšení výrobních kapacit pro munici
HR SCAPERheinmetal Hungary Munitions T, N7 HoldingMaďarsko22 500 000
NAMMO_155Nammo LapuaFinsko22 500 000
IPC SHRheinmetal Expal MunitionsŠpanělsko4 755 650
RAMPUP4DEZAMETZaklady Metalowe DezametPolsko2 137 612
PROMARheinmetal Waffe MunitionNěmecko20 560 755
SHELLS FILLINGNammo SwedenŠvédsko12 155 351
STV-RAMPSHLSTV GroupČesko4 986 345
Projekty zaměřené na zvýšení výrobních kapacit pro rakety
EPICMBDA Deutschland, Bayern Chemie, TDWNěmecko10 000 000
MIPCKongsberg Defence & AerospaceNorsko10 000 000
PROPELLANT PRODNammo RaufossNorsko10 000 000
SHIELDEDRoxel FranceFrancie9 998 347
GUEPARDThales BelgiumBelgie9 600 320
Projekty zaměřené na testování a obnovu certifikace pro dělostřeleckou munici
TARMACVOP NovákySlovensko1 964 616

Dojíždění do Prahy obstarají nové soupravy. Mají dva oddíly první třídy

  • Nejčtenější

Mallorkou se promenoval turista jen v plavkách, místní už toho mají dost

14. května 2024  14:48

Po měsících protestů na Baleárských ostrovech, včetně hladovek před hotely nebo vlny graffiti,...

Belgie jako druhé Řecko. Zadlužení země rychle roste, řešení v nedohlednu

13. května 2024

Belgie se už dlouhé roky řadí mezi nejvíce zadlužené ekonomiky Evropské unie. Svůj dluh tato...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Do britských hospod dorazil americký zvyk, spropitné. Pivaři jsou zmatení

11. května 2024

Pro návštěvníky britských hospod bylo donedávna největší dilema zda si dají whisky, nebo pivo. A...

Muž využil mezery v systému aerolinek. Získal zdarma 58 letenek

15. května 2024

Právník Tyrone Barugh poukázal na mezeru v akční nabídce australské letecké společnosti Jetstar....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Tušení smrti žene ruské miliardáře do vlasti. Řeší dědictví, bojí se znárodnění

10. května 2024

Premium Stárnoucí ruští miliardáři řeší zásadní problém: jak převést obří majetek na své dědice....

Nespadnout do chudoby. Hledá se plán, jak zmírnit dopad emisních povolenek

17. května 2024

Od roku 2027 mají začít tlačit obyvatele členských států EU do emisně šetrnější dopravy mimo jiných...

Test bonbonů s kanabinoidy: I zdánlivě bezpečné želé je plné omamných látek

17. května 2024

Premium Prý pomáhají s bolestmi, úzkostmi a problémy se spánkem, navozují klid a příjemnou náladu. Jenže ve...

Ikonické casino Mirage a jeho sopka končí, bude z něj hotel ve tvaru kytary

16. května 2024

Legendární hotel Mirage v Las Vegas se snad ještě legendárnější sopkou hlásí po 34 letech konec....

Benátky nejsou jediné. Turistické poplatky si účtují desítky dalších měst

16. května 2024

Italské Benátky před pár týdny přišly s poměrně neobvyklým experimentem, který se týká vybírání...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Bohužel nám to nevyšlo, oznámili manželé Pagáčovi rozchod po šesti letech

Herečka Patricie Pagáčová (35) a dramaturg Tibor Pagáč (32) se rozešli po pěti letech manželství. Žádost o rozvod zatím...

Eurovizi vyhrál nebinární Švýcar Nemo. Nizozemce vyloučili za „výhružný pohyb“

Ve švédském Malmö rozhodli o vítězi letošní Eurovize. Stal se jím švýcarský nebinární zpěvák Nemo. Soutěž doprovázely...

Moderátorka Petra Křivková-Svoboda přišla při tragické nehodě o manžela

Moderátorka poledních zpráv televize Nova Petra Křivková-Svoboda (41) v neděli ztratila svého manžela Ondřeje Křivku...

Zemřel Vlastimil Harapes. Baletní mistr Národního divadla i českých filmů

Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. Dlouhá léta byl sólistou baletu Národního divadla. Zahrál si...

Miss Czech Republic 2024 se stala studentka Adéla Štroffeková z Prahy

Vítězkou 15. ročníku Miss Czech Republic se stala studentka Adéla Štroffeková (21). Českou republiku bude reprezentovat...