Málem krach, suverénní jízda i play off bez gólu. Jak Plzeň prosvištěla Evropou

  • 6
Když si ve čtyřiadvacáté minutě obrovitánského nastavení rovnal míč na penaltový puntík Erik Jirka, jistě netušil, že svým srpnovým gólem v Kosovu nakonec odstartuje cestu, která skončí až za dlouhých devět měsíců. Ze druhého předkola až do čtvrtfinále, šestnáct zápasů a jediná prohra, zdaleka nejvyšší příspěvek do národního koeficientu. Taková byla cesta plzeňských fotbalistů. Připomeňte si ji prostřednictvím těch nejdůležitějších okamžiků.

První nula z dvanácti. A nepříjemná předkola

Plzeňští fotbalisté oslavují postup přes Servette Ženeva do čtvrtfinále Konferenční ligy.

Předchozí ligovou sezonu uzavřeli pohledem na hořkosladké výrazy sparťanských fanoušků, když jim vítězstvím 1:0 na Letné lehce překazili následné mistrovské oslavy sedmatřicátého titulu.

Skončili třetí, což jim garantovalo druhé předkolo Konferenční ligy.

Už 27. července nastoupili Plzeňští k prvnímu evropskému zápasu aktuální sezony, doma ve Štruncových sadech sice dokráčeli k první z dvanácti nul, gól ale nevstřelili a s kosovskou Dritou hráli 0:0.

Co čeká Plzeň v Evropě? Kosovský Millwall a zanďour řeckého kouče

Několikrát trefili břevno a měli i další šance, hosté však na konci mohli z tutovky skórovat.

„Rozdíl mezi oběma týmy byl hmatatelný, to nám dává do odvety víru,“ řekl pak trenér Miroslav Koubek.

Jako na pískovišti. A můžete přestat zhasínat?

Plzeňský útočník Matěj Vydra na zemi v pohárovém utkání proti kosovské Dritě.

Do odvety v Kosovu šli sebevědomě, Drita v evropských pohárech využila azylu v hlavním městě Prištině, kde hraje i tamní národní tým.

Jenže stav trávníku tomu vůbec neodpovídal, místy zelená pokrývka chyběla úplně. A kvalitě utkání pak nasadila korunu nefunkční světla. Ta během zápasu pohasla dvakrát.

Plzeň poslal do vedení čtvrt hodiny před koncem Rafiu Durosinmni, ve druhé minutě nastavení (skutečně toho ale do té doby fotbalisté odehráli mnohem méně) srovnával domácí Blerim Krasniqi.

Bylo mi kluků až líto, řekl plzeňský kouč. Úleva, dali jsme to, radoval se Kalvach

Západočeši vystřelili na bránu ve druhé půli, v níž sudí nastavil bláznivých šestadvacet minut, jen jednou. A to ze šťastné penalty, kterou ve čtyřiadvacáté minutě nad rámec základní hrací doby proměnil Erik Jirka.

A to ještě nebylo všechno. Domácí si ještě vytvořili šanci, hrálo se už šestadvacet minut navíc, když parádní zákrok vytáhl gólman Jindřich Staněk.

„Pravděpodobně jsem takový zápas nezažil. Za mužstvo jsem si určitě oddechl,“ reagoval plzeňský kouč Miroslav Koubek.

Hrozil krach, ale Plzeň šla dál. Do předkola třetího.

Čistá práce. A na Maltu za odměnu!

Plzeňský záložník Pavel Šulc se raduje z gólu v úvodním duelu 3. předkola Konferenční ligy proti týmu Gzira United.

Stejně jako v předchozí fázi začínali doma, znovu udrželi čisté konto. Jen do soupeřovy sítě nasypali Plzenští čtyři góly. A čtyřikrát se radoval odlišný střelec.

Trefili se postupně Pavel Bucha, vytáhlý Durosinmi, Pavel Šulc a nakonec Jan Kopic. Gólman Staněk čelil jen jedné střele.

„Kdyby to bylo optimální, tak už v poločase bychom vedli tři čtyři nula,“ povídal po zápase Koubek.

Gzira? Technicky vyspělé a v podstatě brazilské mužstvo, tuší trenér Koubek

A tak se jelo na Maltu splnit povinnost. Horké počasí Středozemního moře slibovalo výlet za odměnu, přesto Plzeň varovala: „Nesmíme to podcenit!“

To se skutečně nestalo, i v odvetě Viktoria udržela nulu, skórovala dvakrát zásluhou Ibrahima Traorého a Adama Vlkanovy, v sestavě nastoupili hlavně náhradníci.

A mimochodem, také jistý brankář Martin Jedlička, jenž o sobě dá znovu vědět až na jaře po opakovaném hostování v Bohemians.

Díky do Basileje! Teď (poprvé) do Kazachstánu

Plzeňští fotbalisté se radují z gólu do sítě Kostanaje v odvetě play off Konferenční ligy.

Do závěrečném předkola byla dopředu Plzni nalosována dvojice Derry City – Tobol Kostanaj. Kazachstánský celek už v druhém předkole senzačně vyřadil švýcarskou Basilej, jinak zřejmě favorita na postup do skupiny.

Basileji se ale celou sezonu vůbec nedaří, ve švýcarské lize paběrkuje ve druhé polovině tabulky. A tak měla Plzeň relativně snadnější cestu.

Žádný bojkot. Vláda udělí víza soupeři Plzně: I kvůli prestiži českého fotbalu

Začínala venku, na promáčeném hřišti a s čtyřhodinovým časovým posunem si poradila dobře. Ve druhé půli se dostala do pohodlného dvoubrankového vedení díky Caduovi a Lukáši Kalvachovi, v závěru ale inkasovala nepříjemný kontaktní gól z penalty v osmé minutě nastavení.

V odvetě si ale Plzeň počínala suverénně, zapsala další nulu a po vítězství 3:0 postoupila do základní skupiny. Den na to, 1. září, slavil kouč Koubek dvaasedmdesáté narozeniny. „Určitě jsem lepší dárek nemohl dostat,“ podotkl.

Jednoho vyřídila Sparta, druhý kousal Slavii

Viktoria Plzeň si ve čtvrtfinále Konferenční ligy zahraje s italskou...

Na první pohled to nebyla příliš snadná skupina. Vždyť v ní figuroval chorvatský mistr, jenž si ještě na začátku evropské cesty brousil zuby na Ligu mistrů. Nebo nečekaně nepříjemný slávistický soupeř z minulého ročníku. A také další Kazachstán.

Pro ty, kteří si nepamatují, tedy Dinamo Záhřeb, kosovské Ballkani a Astana.

„Když jsem ale skupinu viděl, tak naším cílem musí být určitě postup, samozřejmě,“ reagoval útočník Tomáš Chorý.

Slavia už nyní blízko účasti v Evropské lize. Jaké vyhlídky mají Sparta a Plzeň?

Což se povedlo. Způsob, jakým se to ale nakonec povedlo, asi nečekal vůbec nikdo.

Že Plzeň za šest zápasů inkasovala jen jednou, to je skutečně evropský statistický unikát. Ale opanovat skupinu bez ztráty bodu, to snese srovnání s těmi nejlepšími. Vlastně v Konferenční lize akorát s West Hamem, jemuž se podobný kousek povedl v sezoně předchozí a nakonec slavil vítězství v celé soutěži.

Ale popořadě.

Nejdřív nadstandard, pak už standard

Plzeňský Pavel Bucha a Marin Tomasov z FC Astana (vlevo) v utkání Konferenční ligy.

Za celý zápas ohrozili bránu soupeře jen dvakrát, nakonec se ujala tečovaná střela Lukáše Kalvacha. I díky další nule tak plzeňští fotbalisté slavili úvodní vítězství nad Ballkani 1:0. Na druhé straně rozstřílelo záhřebské Dinamo kazachstánskou Astanu 5:1 a nahánělo strach.

Ve druhém kole ale šokovalo, když v Kosovu padlo 0:2. Plzeň díky bleskovému obratu během tří minut vyhrála v Astaně 2:1 a šla do čela skupiny C.

Plzeňští po výhře: Gól si píšu já, řekl Kopic. Já taky, reagoval Kalvach

„Výhra je samozřejmě zlatá, podepsali jsme domácí vítězství s Ballkani. Vyhrát v Astaně je pro nás veliký nadstandard a máme z toho radost. Dostáváme se v této fázi vývoje skupiny do dobré pozice,“ jásal trenér Koubek.

To ještě netušil, že v čele už zůstane.

Šach mat, Dinamo! Je tady duo penalta a Baier

Tomáš Chorý (15) proměňuje pokutový kop a posílá Plzeň do vedení nad Dinamem Záhřeb.

Dvě utkání, která rozhodla o vývoji celé skupiny. Kvůli zranění gólmana Staňka musel do brány teprve osmnáctiletý Viktor Baier. A počínal si famózně. V Záhřebu, kde třeba v srpnu padla Sparta 1:3, vychytal čisté konto – i díky pevné obraně, která domácím dovolila jen pár pokusů. A Plzeň vezla výhru 1:0 díky proměněnému pokutovému kopu útočníka Chorého.

O dva týdny později, 9. listopadu, se oba celky střetly znovu.

Zkusil si Bayern, teď zažil snový debut. Pořád nechápu, co se stalo, říká Baier

A čistě na základě klíčových událostí byste nepoznali rozdíl. V bráně už byl zpátky zkušený Staněk, znovu domácí uhájili čisté konto a o výsledku 1:0 rozhodl útočník Chorý. Jak? Z penalty.

„Stejně jako minule jsem měl dopředu vybranou stranu a jsem rád, že jsem tu situaci ustál a pomohl týmu k důležitému vítězství,“ oddychoval Chorý.

I díky němu si Západočeši zajistili s předstihem po čtyřech kolech jistotu prvního místa a postupu rovnou do osmifinále.

Vryp do historie. Zatím pouze ten první

Tomáš Chorý (vlevo) z Plzně slaví proměněnou penaltu v utkání s Dinamem Záhřeb.

Skupinu zkušeně dohráli a do českého národního koeficientu připisovali jeden bod za druhým. Kromě jistého prvního místa pak Plzeňští přidali další dvě vítězství. V Kosovu porazili Ballkani 1:0, doma pak Astaně nadělili skóre 3:0.

Možná i proto, že se Česku podařily celkem tři postupy ze základních skupin, zůstal tenhle dominantní výsledek trochu v pozadí.

Šest výher? Něco unikátního, řekl Koubek. V Baierovi vidí Petra Čecha

V Plzni se ale z úspěchu radovali dosyta.

„Nenapadlo by mě, že to dokážeme, když se vylosovala skupina. Vyhrát šest zápasů je složité. Je to něco speciálního, unikátního, je to zápis a vryp do historie. Máme radost, že se nám to podařilo,“ uzavřel Koubek.

I bez gólu se dá postoupit, když máte Jedličku

Plzeňský brankář Martin Jedlička chytá pokutový kop v rozstřelu proti Servette,

Do osmifinále k Plzni ze „slávistické“ skupiny Evropské ligy „spadl“ ženevský Servette. Mezitím si ještě proklestil cestu přes razgradský Ludogorec (0:0 a 1:0).

Soupeře tak Viktoria dobře znala z podzimních utkání se Slavií, kde pražský klub vítězil 2:0 a 6:0. Přesto to nebyl zdaleka tak jasný a příjemný boj.

Plzeňští začínali venku. A se štěstím. V bráně naskočil starý známý Jedlička a zařídil, že Plzeň vybojovala už svoji desátou soutěžní nulu. Hosté gól nedali a do Štruncových sadů vezli víc než nadějný výsledek.

Postup na úrovni titulu, ale kérku si neudělám, vtipkoval trenér Koubek

Mohli rozhodnout, měli výhodu domácího prostředí. Jenže zápas až moc připomínal úvodní duel. Včetně toho, že v bráně zase kouzlil Jedlička.

Devadesát minut uběhlo a diváci ve dvojutkání stále neviděli gól. Půl prodloužení pryč, stále nic. Sto dvacet minut pryč, pořád ne. A tak rozhodly penalty. A Jedlička. Chytil totiž dvě.

Plzeň se poprvé v historii dostala do evropského čtvrtfinále.

„Bylo to hrozně těžké utkání, oba týmy byly takticky dobře připravené a nás skvěle podržel Jedlička, který vytáhl asi tři tutovky. Těžší zápas jsem ještě nehrál,“ popsal posléze Šulc.

Životní zápas, ale narození dcery je víc, usmíval se po postupu kliďas Jedlička

„Soupeř hrozil z bleskových protiútoků, skvěle provedených. Jejich problémem bylo, že to nedokázali dotáhnout a nepřekonali hrdinu zápasu Jedličku,“ uznal Koubek.

„Životní zápas, ale narození dcery je víc,“ usmíval se pak pod knírkem šestadvacetiletý gólman.

To není možné, on je snad gumový! A čaruje

Plzeňský brankář Martin Jedlička se natahuje pro ráně Martineze Quarty z Fiorentiny ve čtvrtfinále Konferenční ligy.

Správně tušíte, že jméno Jedlička neslyšíte naposledy. Jestli někdo vyčníval v obou čtvrtfinálových duelech s Fiorentinou, byl to právě on.

I přes nesmírnou převahu desátého celku italské ligy neinkasoval přes sto osmdesát minut. A v odvetě předvedl až neuvěřitelné kousky.

Ten s knírkem. Dva metry nepotřebuje. Z Jedličky je rázem jednička. A co repre?

„Gumová stěna Viktorie, zázrak, který si každopádně zaslouží potlesk, přece jen povolila,“ napsal pak italský list Gazzetta dello Sport.

Plzeň nakonec v prodloužení na stadionu Artemia Franchiho inkasovala dvakrát a s Konferenční ligou se rozloučila.

V úvodním utkání navíc vybojovala cennou remízu pro celý český fotbal, když díky ní má tuzemská nejvyšší soutěž jistotu mistra v Lize mistrů 2025/26. Kromě toho také vítěze poháru minimálně ve skupině Konferenční ligy.

Černá magie, gumová zeď, Batman Jedlička. V Itálii chválí Plzeň za defenzívu

„Odcházíme se vztyčenou hlavou,“ pravil hrdý Koubek. „Byla to neuvěřitelná cesta,“ dodal kapitán Lukáš Hejda.

Plzeň nakonec v pohárech začala nejdříve a vydržela nejdéle.

A za tři měsíce už se zase hraje nanovo.


EURO 2024: Los skupin, program zápasů, stadiony

Fotbalové EURO 2024 se bude hrát od 14. června do 14. července 2024 v deseti neměckých městech. Čtyřiadvacet účastníků bude rozděleno do šesti čtyřčlenných skupin. Čeští fotbalisté se v základní skupině střetnou s Portugalskem, Tureckem a Gruzií.

Česko - Portugalsko, Česko - Gruzie, Česko - Turecko