Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Štepanovský pokyny plní i uděluje. Zbrojovce pomáhá i s hraním házené

  11:48
V divizním béčku brněnské Zbrojovky si fotbalový veterán Peter Štepanovský začal loni budovat novou kariéru. Stal se hrajícím asistentem, kondičním trenérem i tmelem mezi mladými hráči. S návratem do profesionální soutěže už v šestatřiceti letech nepočítal, přesto je od minulého týdne jedním z těch, kdo Zbrojovku tahají z potíží ve druhé lize. Staví to před něho leckdy dost nečekané výzvy.
Momentka z druholigového zápasu Vyškova (v bílém) proti Zbrojovce Brno. V...

Momentka z druholigového zápasu Vyškova (v bílém) proti Zbrojovce Brno. V souboji Peter Štepanovský z Brna a Abdallah Aberkane z Vyškova. (20. dubna 2024) | foto: Filip Fojtík, MAFRA

Mimo jiné musí být Peter Štepanovský opatrnější v tom, co a na kdy si naplánuje. Klidně se mu může stát, že z jeho záměrů nebude nic. Fotbalista, pendlující ve Zbrojovce mezi druholigovým áčkem a divizním béčkem, potřebuje být připravený víc na změnu než na pevně daný režim.

Například o víkendu měl nejprve z lavičky sledovat druholigové derby v Drnovicích proti Vyškovu a pak v neděli naskočit do divizního mače brněnské rezervy s Velkým Meziříčím. Dopadlo to naopak – v derby šel narychlo (kvůli zranění Jakuba Šurala při rozcvičce) hrát od začátku a o den později vběhl do boje s béčkem až v 72. minutě. Do té doby ho sledoval zpoza lajny jako trenér.

Už není jen ten, který vyřadil AS Řím. Štepanovský teď Brno táhne

„Tento týden je to tak, příští týden to zase může být jinak. Je to náročné, ale myslím si, že to nějak zvládám,“ komentoval svoji dvojroli lakonicky.

Režim v sezoně, v níž je primárně hrajícím koučem zbrojovácké rezervy, se mu rázně změnil minulý týden, kdy si ho v Brně do druhé ligy vytáhl kouč Lukáš Kříž. „Překvapilo mě to, ale jsem rád. Jsem typem hráče, který se snaží pořád posunovat, tak to mám nastavené od mládí,“ podotýká Štepanovský.

Po dvou letech znovu v Brně

Kariéru má za sebou rodák ze Skalice bohatou. Dlouho byl známý především díky tomu, že v roce 2011 pomohl Slovanu Bratislava vyřadit AS Řím v Evropské lize. Na Olympijském stadionu v Římě dal gól, jímž šokující postup Slovanu zpečetil. Ligu si zahrál v Karviné a v Brně, jemuž byl věrný do roku 2022, než se vydal do druholigového slovenského Komárna.

Od loňska je zpět v Brně, tentokrát v divizi, kde je částečně svým pánem; jakožto hrající kondiční trenér připravuje tým i podle toho, co se během let vyplatilo jemu.

Fotbalisté Brna si při boxerském tréninku vyzkoušeli i kopy, což předvádí Peter Štepanovský, kterému asistuje Pavel Eismann.

„Peter je obrovský profesionál. Na trénink přijde o hodinu a půl dřív, neskutečně na sobě pracuje. Výborný fotbalista, dobrý hecíř do kabiny... takového člověka jsem potřeboval a jsem za něho rád,“ vysvětlil minulý týden kouč Lukáš Kříž, proč si Štepanovského vzal ve Zbrojovce z divize do druhé ligy, aby ji pro Brno pomohli zachránit.

A tak musí jeho trenérský kolega a hrající podřízený zvládat trénovat někdy i s oběma týmy během jednoho dne. Dopoledne v áčku pokyny plní, odpoledne u béčka je sám rozdává. Kříž ho chtěl s sebou do druhé ligy nejen jako hráče, ale i jako motivátora. „To plní perfektně. Fantastický je taky v házené, spoluhráče dokáže vyburcovat,“ pochvaluje si Kříž.

Cože, v házené?

„Hrajeme ji den před zápasem. Ale jenom tři minuty na rozhýbání,“ dovysvětlí Kříž.

Štepanovského nechává ve druhé lize na hřišti vždycky zhruba hodinu. „Už nejsem zvyklý na režim středa – sobota,“ připouští veterán. „Minulou neděli jsem hrál za béčko těžký duel v Lanžhotě, tam jsme naběhali spoustu kilometrů. Tak jsme se na středu (Zbrojovka hrála druhou ligu s Jihlavou) domluvili na hodinu. Proti Vyškovu už jsem byl střídán z taktických důvodů,“ popisuje, jak s ním Kříž pracuje.

Spása z divize? Asi jednorázový tah, hlásí Zbrojovka k „oživení“ veterána

Místo má Štepanovský na hřišti v áčku stejné jako v béčku, tedy uprostřed zálohy. Zvykat si musí na jiné odlišnosti než na taktické detaily. „Na druhou ligu měla Zbrojovka krásně pokropenou trávu, takže to jezdilo, na to z divize nejsem zvyklý. Až se mi povedlo se chytit v zápase, tak jsem se cítil dobře,“ usmívá se.

Rychle si osvěžil, že míč ve druhé lize musí dát dřív od nohy. „V béčku beru hru víc na sebe. V áčku je důležité, abych to odjezdil, vyburcoval, vybojoval balony,“ upřesňuje svoje úkoly fotbalista.

Uvažuje o tom, že ještě příští rok by chtěl být hrajícím trenérem. Se Zbrojovkou má nakročeno k tomu, aby to bylo ve třetí lize, kam z prvního místa divizní tabulky směřuje.

K tomu je mimo jiné potřeba i zachránit áčko Zbrojovky, aby do třetí ligy nespadlo. „My si nikdo nepřipouštíme, že by se hrálo o sestup. Našim cílem bylo zvednout mančaft co nejdřív, což se snad podařilo. Musíme pracovat dál. Víme, že naše situace (ve druhé lize) není ideální, že v ofenzivě nejsme tak silní, jak bychom chtěli být. První dva zápasy minulý týden bylo důležité odjezdit a odmakat, na trénink a taktické věci nebylo moc času. Šli jsme makat a věřit, že poctivou práci nám fotbal vrátí,“ doplnil Štepanovský.

EURO 2024: Los skupin, program zápasů, stadiony

Fotbalové EURO 2024 se bude hrát od 14. června do 14. července 2024 v deseti neměckých městech. Čtyřiadvacet účastníků bude rozděleno do šesti čtyřčlenných skupin. Čeští fotbalisté se v základní skupině střetnou s Portugalskem, Tureckem a Gruzií.

Česko - Portugalsko, Česko - Gruzie, Česko - Turecko
  • Nejčtenější

Sparta - Slavia 0:0, derby vládli brankáři, domácí hráli dlouho v deseti

11. května 2024  16:46,  aktualizováno  19:44

Ani v druhém jarním ligovém derby branka nepadla. A stejně jako v březnu Sparta dohrávala v deseti....

Sparta - Ostrava 2:1, dva body od titulu, oba góly vítězů dal Birmančevič

14. května 2024  18:37,  aktualizováno  20:51

Sparťanští fotbalisté jsou dva body od obhajoby titulu. Ve třetím kole nadstavby vydřeli vítězství...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Slavia - Plzeň 3:0, domácí se nevzdali, jejich naděje trvá. Pomohly rychlé góly

15. května 2024  18:39,  aktualizováno  21:33

Slávističtí fotbalisté ve třetím utkání ligové nadstavby doma porazili Plzeň 3:0 po gólech obránce...

Jdi do pr.... Za to ti snad zaplatili, měl říct Svědík sudímu. Letos asi dotrénoval

14. května 2024  15:47

I když má před sebou poslední tři, možná čtyři zápasy během svého šestiletého angažmá ve Slovácku,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Příběh papírového ubrousku, který stál za počátkem Messiho éry v Barceloně

2. února 2024  6:59,  aktualizováno  17.5 16:57

V jedné z barcelonských restaurací se kdysi sešli tři pánové na oběd kvůli třináctiletému klučinovi...

Neumíš se chovat, tak sbohem. Juventus po triumfu v poháru odvolal kouče

17. května 2024  18:34

Ve vypjatém závěru zápasu se neudržel, hádal se s rozhodčím a dostal červenou kartu. Při odchodu do...

Jdu do Liverpoolu. Kouč Slot potvrdil, že se stane Kloppovým nástupcem

17. května 2024  17:21

Nástupcem Jürgena Kloppa u fotbalistů Liverpool se definitivně stane Arne Slot z Feyenoordu...

Spartě chybí jen krok, dvakrát ale s Boleslaví zaváhala. Poučí se napotřetí?

17. května 2024  16:59

Možná si ještě vzpomenete, sparťanští fanoušci jistě s oživením paměti problém mít nebudou. Když...

Příběh papírového ubrousku, který stál za počátkem Messiho éry v Barceloně

2. února 2024  6:59,  aktualizováno  17.5 16:57

V jedné z barcelonských restaurací se kdysi sešli tři pánové na oběd kvůli třináctiletému klučinovi...

Rozdáváme batolecí mléko ZDARMA
Rozdáváme batolecí mléko ZDARMA

Na cestě mateřstvím se potkáváme s různými výzvami. V případě výživy našich nejmenších představuje kojení ten nejlepší základ. Pokud však kojení...

Bohužel nám to nevyšlo, oznámili manželé Pagáčovi rozchod po šesti letech

Herečka Patricie Pagáčová (35) a dramaturg Tibor Pagáč (32) se rozešli po pěti letech manželství. Žádost o rozvod zatím...

Moderátorka Petra Křivková-Svoboda přišla při tragické nehodě o manžela

Moderátorka poledních zpráv televize Nova Petra Křivková-Svoboda (41) v neděli ztratila svého manžela Ondřeje Křivku...

Zemřel Vlastimil Harapes. Baletní mistr Národního divadla i českých filmů

Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. Dlouhá léta byl sólistou baletu Národního divadla. Zahrál si...

Eurovizi vyhrál nebinární Švýcar Nemo. Nizozemce vyloučili za „výhružný pohyb“

Ve švédském Malmö rozhodli o vítězi letošní Eurovize. Stal se jím švýcarský nebinární zpěvák Nemo. Soutěž doprovázely...

Miss Czech Republic 2024 se stala studentka Adéla Štroffeková z Prahy

Vítězkou 15. ročníku Miss Czech Republic se stala studentka Adéla Štroffeková (21). Českou republiku bude reprezentovat...