V posledním play off Maroldovka praskala ve švech, pokaždé ji vyprodalo 1 200...

V posledním play off Maroldovka praskala ve švech, pokaždé ji vyprodalo 1 200 diváků. Basket v Děčíně táhne, finále s Nymburkem z května 2015 na zimním stadionu stanovilo rekord play off – 4 850 fandů | foto: Ondřej Bičiště, MF DNES

Semifinále bez zimáků. Děčín chápe i lituje: Škoda, basket se mohl povznést

  • 2
Vyřešeno. Epické semifinálové El Nordico nebude na žádném zimním stadionu. Severočeské derby Ústí s Děčínem, které je chloubou a ozdobou Národní basketbalové ligy, se odehraje na tradičních bojištích Slunety a Válečníků. Tedy v jejich domovských halách.

„Byl bych za zimní stadion strašně rád, myslím si, že to byla ohromná šance posunout basketbal na severu Čech úplně jinam,“ řekl děčínský generální manažer Lukáš Houser. „Ale respektuji a chápu rozhodnutí Ústí. A tím pádem taky zůstaneme doma.“

Obhájci stříbra čekali, jak zareaguje ústecká Sluneta, na jejíž palubovce série startuje. Její generální manažer Tomáš Hrubý se pro hokejovou halu nadchnul, dlouhodobě o ní mluvil, ale poslední slovo nechal na trenérovi Jan Šotnarovi. Roli hrálo, že Ústí doma neprohrálo víc než čtyři měsíce.

„On se vyslovil, že chceme udržet domácí prostředí. A když se oprostím od svého přání, dává to logiku. Budeme začínat doma, kde to známe, to je ten hlavní důvod, proč nejdeme na zimák,“ ozřejmil Hrubý. „Ale chci zdůraznit, že jsem sehnali mobilní tribuny za koše, přidáme lavičky i podél hřiště. Kapacitu zvýšíme na dva tisíce lidí.“

Válečníci o zimním stadionu uvažovali, ale spíš jen v případě, kdyby k tomuto kroku sáhlo také Ústí. Ztráta domácího prostředí by se tím srovnala. I po ústeckém „ne“ si ještě nechali otevřená vrátka, v pondělí je ale nadobro zavřeli.

Na vysněné severočeské derby dojde v play off poprvé v historii, a to už Děčín ve vyřazovací fázi zažil zhruba čtyři desítky sérií. Rivalové se zatím spolehlivě míjeli, až letos díky senzačnímu vyřazení mistrovské Opavy se fanoušci dočkali. Půjde o souboj třetího po dlouhodobé části se čtvrtým.

Šťavnatá sousedská řež vypukne v ústecké hale Slunety ve čtvrtek a v pátek, do děčínského Armex Sportcentra se přesune příští týden v úterý a ve středu, start je vždy v šest večer. Ve druhé sérii král základní části a loni sesazený šampion Nymburk vyzve Ostravu, opavského kata. Začíná doma v neděli 5. a pondělí 6. května.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž