Hlavní obsah

Jedna kabina nestačí. Tolik hráčů v nároďáku jsem ještě nezažil, řekl Zadina

Aktualizováno

Netají, že má obrovskou motivaci zahrát si na domácím světovém šampionátu v Praze. Čtyřiadvacetiletý útočník San Jose Sharks Filip Zadina prozradil, že po přesunu z NHL k českému národnímu týmu považuje teď za svůj hlavní úkol zvyknout si před Českými hokejovými hrami v Brně na širší evropská kluziště.

Foto: Vlastimil Vacek, Sport.cz

Trenér Radim Rulík a Filip Zadina během tréninku hokejové reprezentace

Článek

„Na prvních trénincích s nároďákem byl ten rozdíl hodně znát. Když je člověk na puku, má o vteřinu víc času rozhlédnout se kolem sebe a rozhodnout se, komu přihrát anebo zda má vystřelit. Jakmile tomu přivykneme, bude to výhoda,“ domnívá se.

Zadina byl trochu překvapený, že reprezentační trenéři povolali do Brna 37 hokejistů. Jedna kabina nestačí, české národní mužstvo využívá v aréně Komety i šatnu juniorského celku.

„Tolik hráčů na srazu jsem ještě nikdy nezažil. Realizační tým k tomu má ale asi svoje důvody. O to víc se každý z nás bude rvát, aby se vešel do konečné nominace. Já chci vždycky reprezentovat, ať už je mistrovství světa kdekoliv. Tím, že se šampionát letos koná v Praze, se motivace ještě navyšuje. Zahrát si před českými fanoušky je mimořádně lákavé,“ svěřil se.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Filip Zadina na tréninku národního týmu

Předchozí mistrovství světa v Praze v roce 2015 si Zadina pamatuje jako divák. „Byl jsem přímo v hale na jednom zápase. Tuším, že Češi hráli s Kanadou,“ vybavuje si.

Po návratu ze zámoří teď Zadina stihl navštívit rozhodující sedmé finále domácí extraligy, v němž Pardubice, které trénuje jeho otec Marek, podlehly v prodloužení Třinci. Teď už je ale natěšený na brněnskou generálku před světovým šampionátem. Česko vstoupí do závěrečného turnaje Euro Hockey Tour čtvrtečním duelem s Finskem.

„Finové mají hodně silné mužstvo. Budeme muset podat excelentní výkon, abychom je přehráli. Uděláme pro to maximum,“ předsevzal si Zadina.

S uplynulou sezonou v NHL je docela spokojený. Přechod z Detroitu do San Jose považuje za dobrý krok. „Stojím si za tím. Vždyť hráči, s nimiž jsem se v Detroitu pral o místo v sestavě, skončili poté většinou na farmě,“ vysvětlil.

Za šanci v San Jose je Zadina rád. „Z časového prostoru, který jsem na ledě dostal, jsem se snažil vymáčknout co nejvíc. Snad se mi to povedlo. Věřím, že jsem se výkonnostně posunul. Sezonu hodnotím pozitivně,“ tvrdí.

Na začátku sezony nastupoval po boku českého parťáka Tomáše Hertla, který pak ovšem odešel do týmu Vegas. „Byl jsem z toho trochu smutný. Tomáš je ale v nejlepších letech, nastal pro něj pravý čas zkusit to jinde a zahrát si o pohár,“ myslí si Zadina.

Teoreticky by se ještě mohl s Hertlem potkat v národním mužstvu na mistrovství světa. „Já ale věřím, že ho čeká v NHL dlouhé play off,“ popřál někdejšímu spoluhráči.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale se odehraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024. Chybět nebude ani český národní tým pod vedením nového trenéra Ivana Haška, v základní skupině F se Češi střetnou s Portugalskem, Tureckem a Gruzií.