Hlavní obsah

Minule byl na MS v Praze jako vášnivý fanoušek. Teď je Kubalík blízko velkému snu

Je důkazem, jak vrtkavá dokáže být sportovní kariéra a jak lehce se z piedestalu dostanete do hlubin. Hokejista Dominik Kubalík se loni na světovém šampionátu stal s osmi góly nejlepším střelcem turnaje, probil se i do All star týmu mistrovství. Jenže po letním trejdu z Detroitu do Ottawy se v celku Senators tuze trápil, dal jen jedenáct gólů a jeho další pokračování v NHL je zatím plné otazníků. „Doufám, že je to za mnou a navážu na to, co bylo minulý rok,“ řekl Kubalík po připojení se k reprezentaci, která se připravuje na blížící se světový šampionát.

Dominik Kubalík má za sebou protrápenou sezonu v Ottawě, chuť si chce spravit v reprezentaci. Tady před sebou člověk nevalí ten kámenVideo: Sport.cz

 
Článek

Jak se ohlížíte za klubovou sezonou?

Není o čem mluvit, nebylo to samozřejmě ono. Nechci to úplně hodit za hlavu, protože si ze všeho chci něco vzít. Nějaká pozitiva byla, ovšem ne moc. Příprava přitom proběhla dobře, dařilo se mi. Když ale začala sezona, tak jsem najednou nehrál tak, jak jsem byl zvyklý. Nepodával jsem výkony, abych si řekl o místo na přesilovce, kde bych chtěl být a kde jsem nebyl celou sezonu. Při hře pět na pět se nám nedařilo celkově. Spadl jsem do toho a protrápil se tím. Byla tam spousta mítinků s trenéry, byly i zápasy, které byly dobré, tak jak jsem si představoval, ale… Každý si asi projde takovou sezonou, jen doufám, že to bylo naposled.

Končí vám smlouva, řešil jste v Ottawě budoucnost?

Vůbec jsem o tom nepřemýšlel. Každý, kdo měl možnost odjet na nároďák, tak řešil mistrovství. Na to, abychom se bavili o novém kontraktu, nebyl prostor, ani to teď neřeším. Buď v létě něco bude, nebo ne. Byl bych samozřejmě rád, kdybych v NHL nějakou šanci dostal. Protože když odsud člověk jednou odejde, je konec. Je to ale strašně daleko, teď jsem tady a chci být připravený na turnaj.

Neovlivnila vše letní výměna z Detroitu do Ottawy?

Z trejdu jsem měl docela radost, protože jsem věděl, že Ottawa je na vzestupu. Nicméně jsme to nepotvrdili a vedení nebylo spokojené. A když jsem sledoval, jak se daří Detroitu, tak to trochu zamrzelo. Snažil jsem to brát tak, jak to je, a pracovat každý den, abych se zvedl. Náladu mi vylepšovala moje paní, která tam se mnou byla. Jsou i jiné věci než hokej. Když se nedaří, tak je člověk rád, že tam není sám.

Vy se připravujete na roli otce, že?

Snažím se, ale nevím, jestli jsem ready. Teď po návratu ze zámoří jsme chystali pokojík.

Jak se těšíte na domácí šampionát?

Pro každého hokejistu to je sen, o kterém tady půlka z nás ani neuvažovala. Já jsem měl to štěstí, že jsem se byl podívat na posledním mistrovství v Praze a ta atmosféra byla úžasná. Seděl jsem v 15. řadě, měl namalované tváře a fandil. A taky jsem si přál být na ledě. Teď je to blízko a udělám všechno, abych si to zkusil. Kdyby to vyšlo, bylo by to úžasné.

Předpokládám, že vy máte nominaci takřka jistou.

Já jsem si sem přišel místo vybojovat, mám před sebou čistý stůl a chci hrát, jak dokážu, a navázat na to, co bylo předtím. Jdu se o to místo poprat.

Foto: Vlastimil Vacek, Sport.cz

Dominik Kubalík během tréninku hokejové reprezentace před turnajem Betano Hockey Games v Brně

Věříte ve střelecké vzkříšení? Když budete v reprezentaci, dostanete jinou roli…

Samozřejmě, kdybych si nevěřil, tak bych tady ani nebyl. Když člověk přijede na nároďák, tak je to úplně něco jiného než v klubu. Pamatuji si, že když jsem hrál v Evropě, tak se taky ne vždy dařilo. Ale tady jsou jiní hráči, česká kabina a hned je lepší nálada. Je to všechno nanovo a nemusím před sebou tlačit ten kámen z klubu.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale se odehraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024. Chybět nebude ani český národní tým pod vedením nového trenéra Ivana Haška, v základní skupině F se Češi střetnou s Portugalskem, Tureckem a Gruzií.