ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

ČEZ snížil fixované ceny energií. Od léta zlevní i smlouvy na dobu neurčitou

  • 12
Energetická společnost ČEZ zlevňuje dodávky elektřiny a plynu. Tento měsíc snižuje ceny u fixovaných produktů, od léta zlevní ceny energií pro 1,7 milionu stávajících zákazníků se smlouvou na dobu neurčitou. Ke stejným krokům letos postupně přistupují i další dodavatelé. Reagují na pokles velkoobchodních cen energií.

Cena za dodávku plynu bez fixace u společnosti ČEZ klesne domácnostem od 1. června na 1479 korun za megwatthodinu (MWh) bez DPH. Cenu elektřiny bez fixace pak společnost sníží od začátku července v nejběžnější sazbě D02 na 3595 korun za MWh bez DPH.

„Tento krok nám umožňuje úprava naší nákupní strategie, díky které můžeme pokles velkoobchodních cen rychle promítnout i do snížení ceníků pro naše zákazníky již v polovině roku,“ říká generální ředitel ČEZ Prodej Tomáš Kadlec. Podle něj bude změna ceny automatická, zákazníci tak nebudou muset nic dělat.

Ceny energií se sbližují. Dodavatelé loví zákazníky na televizi či zážitky

ČEZ zlevňuje také fixované produkty, letos již potřetí. Od května se snížila cena elektřiny s dvouletým závazkem v průměru na 3124 Kč za MWh bez DPH a cenu plynu v průměru na 1298 Kč za MWh bez DPH. ČEZ bude zlevňovat i nabídky se smlouvou na tři roky.

Další řešení, jak snížit účty za energie

Vedle samotného snížení cen nabízí ČEZ Prodej domácnostem další řešení, jak snížit účty za energie. Při pořízení fotovoltaiky s baterií je to 21 solárních panelů zdarma, zájemci o tepelné čerpadlo pak mohou využít akci instalace zdarma.

Nedávná analýza spotřeby zákazníků ČEZ Prodej ukázala, že téměř 90 procent klientů díky těmto opatřením ušetří. Třetina domácností, které investovaly do fotovoltaiky s baterií, zaznamenala snížení spotřeby elektřiny v rozmezí 20-40 procent, což v průměru odpovídalo snížení spotřeby o téměř 4 MWh ročně. Čtvrtina domácností snížila spotřebu dokonce o více než 40 procent. Přes 60 procent lidí, kteří nahradili elektrické vytápění (většinou elektrokotel) tepelným čerpadlem, snížilo svou spotřebu minimálně o 40 procent, uvádí ČEZ.

Výhodnější produkty nabízí i další dodavatelé

Ceníky od začátku letošního roku postupně snižují i další dodavatelé. Od tohoto týdne zlevnila ceny energií i společnost E.ON, přičemž fixované tarify zlevňuje letos již potřetí. Ceny elektřiny s jednoletou a dvouletou fixací u nejběžnějších tarifů klesnou o 201 Kč za MWh, ceny plynu o 293 Kč za MWh. Roční fixace elektřiny tak vyjde na 3507 Kč za MWh s daní, u plynu pak na 1488 Kč za MWh. U dvouletých závazků jsou ceny o něco nižší.

Pražská plynárenská od března zlevní energie. Ceníky snižují i další dodavatelé

Od 1. května zlevnil E.ON plyn také pro stávající zákazníky bez fixace. Půjde zhruba o 150.000 klientů. Ceny za dodávku plynu klesly proti dřívějším ceníkům o 13 až 21 procent.

O stovky korun letos fixované produkty zlevňovala například innogy, která potvrdila, že chystá ještě další úpravy cen. V dubnu zlevňovala elektřinu a plynu také společnost epet, od března snížila o 6,1 procenta cenu plynu Pražská plynárenská.

Cena elektřiny bude příští rok nižší než letos, říká analytik Matoušek

Produkt Měsíčně se změnou představila 24. dubna pro nově příchozí zákazníky firma Centropol. Nabídka představuje fixaci ceny obchodní složky na jeden měsíc, měsíční lhůtu má i případná výpověď smlouvy. Podle zástupců společnosti dává nový produkt zákazníkům bez průběhového měření spotřeby možnost profitovat z aktuálního dění na velkoobchodních energetických trzích.

Měsíční tarif nyní nabízí například také Lama Energy. Někteří dodavatelé se zlevňováním vyčkávají, mimo jiné proto, že produkty nakoupili s předstihem za vyšší ceny.

Snižování cen je důsledkem postupného poklesu cen elektřiny a plynu na energetickém trhu, zejména z úvodu letošního roku. Megawatthodina elektřiny nyní na burze stojí 88,45 eur (zhruba 2232 Kč), což je meziročně asi o 40 procent méně. Ještě výrazněji, přibližně o 50 procent, klesla cena plynu na aktuálních 35,7 eur (přes 901 Kč) za MWh. Od března sice energie začaly na trhu postupně zdražovat, v posledním týdnu ovšem zaznamenaly opět lehký pokles cen.

,