Čas je tři… Jak Roger Bannister zvládl nemožné a změnil tím atletický svět

Seriál
Pokud se pokusíte zaběhnout míli pod čtyři minuty, zemřete. Rozpukne se vám srdce námahou. Překonat 1 609 metrů v čase začínajícím trojkou je fyzicky nemožné. Názory jako tyto kolovaly atletickou komunitou celou první půlku dvacátého století. Ať se o překonání čtyřminutové hranice snažil kdokoliv za jakkoliv příznivých podmínek, čas vždy běžel rychleji, než bylo třeba. Až se stal ze spojení míle pod čtyři minuty mýtický pojem. Legenda, která měla ukazovat hranice lidského těla.
Roger Bannister

Roger Bannister | foto: Profimedia.cz

„To je ale nesmysl,“ myslel si pětadvacetiletý Roger Bannister, když na začátku 50. let slyšel kolem sebe, že zvládnout míli pod čtyři minuty žádný smrtelník nedokáže.

V roce 1945 stlačil švédský běžec Gunder Hägg čas na jedné míli na 4 minuty a 1,4 sekundy. A dalších devět let se zdálo, že to je pevně nastavená hranice, pod kterou se už nikdo nedostane.

„Pokud je možné uběhnout míli za čtyři minuty, musí být přece možné ji uběhnout za tři minuty a padesát devět sekund,“ tvrdil svému okolí Bannister.

Běhu se tehdy jako všichni sportovci věnoval pouze amatérsky, bral ho jako doplněk ke studiu medicíny. Přesto se dokázal kvalifikovat na olympijské hry, dokonce dvakrát.

Mohl se zúčastnit londýnské olympiády v roce 1948, Bannister byl ale už v devatenácti letech svéhlavý. „Necítím se na hry dostatečně připravený,“ sdělil suše svým šokovaným trenérům. „Nechci vyhořet v devatenácti. Dejte mi čas se zlepšit postupně a budu opravdu dobrý.“

Domácí olympiády se tak zúčastnil pouze jako asistent šéfa výpravy. Šel však proti proudu i svým přístupem k přípravě. Netrávil tréninkem několik hodin denně jako ostatní. Na oválu byl maximálně tři čtvrtě hodiny pětkrát týdně.

Svým způsobem předběhl svou dobu, protože zatímco tehdy si nad jeho způsobem přípravy ťukali všichni na čelo, dnes se mu říká vysoce intenzivní intervalový trénink.

Zklamání zrodilo ambice

Na olympiádu do Helsinek v roce 1952 už odjížděl jako jeden z hlavních favoritů na středních tratích. Byl britským šampionem v běhu na půl míle i míli, většinu jarní sezony před Helsinkami vynechal, aby měl dostatek sil. Věřil si, že na patnáctistovce může olympijskou medaili získat, a klidně i zlatou.

Jenže proti němu stál nově zavedený formát rozběhů a semifinále. Tehdy Bannister poprvé doplatil na svůj málo objemný trénink. Jeho tělo zkrátka nebylo zvyklé zaběhnout 1 500 metrů v závodním tempu třikrát během tří dnů. Do finále se sice dostal, ambice ho ale přešly. „Jsem úplně prázdný a nešťastný,“ pronesl po semifinále. V noci pak nemohl spát, ráno se stěží dokázal pořádně rozcvičit.

Slavné fotografie

Vzhledem k okolnostem tak nakonec bylo jeho čtvrté místo ve finále skvělým výkonem, časem 3:46 navíc stanovil nový národní rekord. On ale chtěl víc.

A tak začal přemýšlet o tom, jestli má jeho sportovní kariéra ještě vůbec smysl. Jeho studium medicíny se blížilo ke konci, zároveň už začínal být zaneprázdněný prací v londýnské nemocnici St. Mary’s.

Nakonec dal vrcholovému sportu ještě poslední šanci. Vyhradil si pro něj další dva roky, do evropského šampionátu v Bernu. A během nich se zaměřil ještě na jeden cíl.

Ten byl v podstatě nasnadě. I svým časem z Helsinek ukázal, že za správně zvoleného tempa lze těch 1 609 metrů aneb jednu míli pod čtyři minuty zaběhnout. Bannister se tedy začal na překonání mýtické hranice systematicky připravovat.

Klíčové pro něj bylo setkání s vídeňským trenérem Franzem Stampflem, který v roce 1938 utekl před Hitlerem do Británie. Stampfl připravil Bannisterovi tvrdý plán, podle kterého opakovaně běhal čtvrt míle na maximální výkon. Zároveň poprvé netrénoval sám, ale společně s Chrisem Brasherem a Chrisem Chatawayem. „Skvělá změna,“ pochvaloval si.

Bannister (uprostřed) s přáteli Brasherem (vlevo) a Chatawayem:

Pod vedením Stampfla se tři přátelé během pěti měsíců zlepšili na čtvrt míli z 69 sekund na 61. Ale víc jako by to nešlo. A tak se Bannister s Brasherem vydali na krátký výlet do hor. Po návratu si oddechli: čtvrt míle zaběhli za 59 sekund. Byli připravení.

Bannister se rozhodl, že se o světový rekord pokusí na malém mítinku mezi členy atletického svazu a studenty Oxfordu 6. května 1954.

Služba, oběd, rekord

Během desítek let čekání na prvního pokořitele čtyřminutové míle došli běžečtí experti k seznamu podmínek, které musí platit, aby bylo možné historického úspěchu dosáhnout: teplota kolem dvaceti stupňů, bezvětří, suchá a tvrdá trať. A k tomu naplněné tribuny ženoucí sportovce k životnímu výkonu.

6. května 1954 byla v Oxfordu zima, foukal vítr a trať byla po předchozích deštích stále mokrá. K tomu se na drobný stadion přišlo podívat jen pár stovek lidí, většinou místních studentů.

Bannister měl ještě dopoledne službu v nemocnici, tretry si vzal s sebou a londýnským vlakem přijel do Oxfordu akorát na oběd s přáteli. Pak už se společně vydali na stadion.

Diváci i komisaři závodu byli ve svetrech a kabátech, zatímco se Bannister s ostatními atlety svlékal do šortek a tílka. Myšlenka na pokus o rekord mu ale začala v hlavě blednout. Z trati bylo vidět na stožár s vlajkou na věži místního kostela a Bannister se podle té vlajky orientoval, jak silně fouká.

A ten květnový čtvrtek foukalo opravdu silně. „Nemá cenu se v takovém větru snažit,“ pomyslel si při rozcvičování a v duchu už se smířil s tím, že o rekord zabojuje jindy. Když zbývalo do startu jen pár minut, znovu se na věž kostela svatého Jiří podíval – a vlajka byla úplně zplihlá.

„Dobře, jdeme do toho,“ potvrdil sobě i Brasherovi s Chatawayem.

Roger Bannister (41) během rekordního závodu v Oxfordu 6. května 1954.

Ti totiž měli hrát v jeho snažení klíčovou roli. Stejně jako byli Bannister se Stampfelem pokrokoví v tréninku, šli napřed i v pojetí závodu. Brasher a Chataway se totiž měli před Bannisterem vystřídat jako vodiči, což v té době ještě vůbec nebylo běžné.

Brasher udával tempo první dvě kola, po něm převzal zodpovědnost Chataway. Jenže třetí kolo zaběhl za 62 sekund, čímž se společně s Bannisterem dostali do časového skluzu.

„Poslední kolo musí být za 59 sekund,“ uvědomoval si Bannister. Nechtěl se ale před vadnoucího Chatawaye dostat příliš brzy a při jeho obíhání ztrácet zbytečné metry. „To by bylo šest yardů navíc, které můžou rozhodnout,“ běželo mu v hlavě. Zůstal tak schovaný za Chatawayem a předběhl ho, jak bylo domluvené, až na posledních 330 metrech.

Teprve pak naplno protáhl krok, využil svých šest stop výšky a cílovou rovinkou proletěl. Pásku tvořil kůl zaražený v zemi a z něj natažený tenký provázek. Když ho protínal, ani on, ani komisař zodpovědný za časomíru s dýmkou v ruce, ani povzbuzující studenti, ani fotograf za hledáčkem nevěděli, jestli běžel dostatečně rychle.

Bannister vpadl do davu organizátorů a trenérů a okamžitě se jim zhroutil do náručí. Zatímco se dostával k sobě, dav kolem napjatě čekal na slova hlasatele. Jeho řeč je dnes téměř stejně ikonická jako fotografie Bannistera v cíli.

„Dámy a pánové, výsledky závodu na jednu míli: první – s číslem čtyřicet jedna – R. G. Bannister, Amatérská atletická asociace, v čase, který je novým rekordem trati a mítinku a který, až bude potvrzen, bude novým anglickým, britským, evropským, imperiálním a světovým rekordem. Čas je tři…“ a pak už nebylo slyšet vůbec nic.

3:59,4. Údaj, který společně s fotografií obletěl anglicky mluvící svět.

Záznam závodu s Bannisterovým komentářem:

„Jsem trošku zaskočený a potěšený. Nečekal jsem, že se mi to může podařit právě dnes. Počasí v Anglii téměř vždy brání rychlým časům,“ vykládal stále ještě trochu udýchaný Bannister reportérům na trati. „Musím poděkovat mým dvěma přátelům, kteří mi dali energii navíc a bez kterých bych to nezvládl.“

Víc lékařem než běžcem

Rekord mu vydržel jen šest týdnů. Australan John Landy ho při červnových závodech ve Finsku překonal o více než sekundu.

Tím, se zároveň potvrdilo, že nepřekonatelná hranice lidského těla byla jen mentální bariérou. A tu Bannister 6. května 1954 prokopl.

Bannisterovu míli oslavovala ostrovní média jako velké britské vítězství:

Od chvíle, kdy dokázal nemožné, zaběhlo míli pod čtyři minuty už téměř patnáct set atletů. Bannister sám přidal ještě jeden čtyřminutový závod, než na podzim 1954 ukončil sportovní kariéru a naplno se vrhnul do práce lékaře. Vypracoval se v elitního neurologa, publikoval desítky odborných článků a redigoval knihy.

Přestože ve Velké Británii byl po celý zbytek života oslavován pro svůj historický čin na dráze, sám sebe vnímal především jako lékaře. „Kdybych mohl udělat průlom ve výzkumu autonomního nervového systému, okamžitě ho za čtyřminutovou míli vyměním,“ říkával.

Ale jako správný anglický gentleman až do svého odchodu v roce 2018 ochotně, i když s trochou ironie a nadsázky, vyprávěl o těch necelých čtyřech minutách, které změnily atletický svět.

Mallory a Irvine naposledy spatřeni. Dobyli Everest? To může odhalit fotoaparát

POSLEDNÍ PŘÍPRAVY. George Mallory s Andrewem Irvinem se chystají na zdolání...

Seriál Andrew Irvine postává s rukama v kapsách a hledí na George Malloryho, jenž si upravuje kyslíkovou...

Fackují ho, kopou, ničí mu foťáky. Ale stařičký král paparazzi stále fotí

Jugoslávská herečka Sonia Romanoff při šarvátce s italským fotografem Rino...

Seriál Jedenáctkrát mu zlomili žebra, jednou ho pobodali, sto osmdesátkrát byl v nemocnici. Naposledy...

První barevná fotka zmizela v hlubinách času. Už ji nikdy nikdo neuvidí

První barevná fotografie pořízená metodou tří barev, kterou navrhl James Clerk...

Seriál Je to jen pruhovaná stuha na tmavém pozadí, přesto představuje zásadní moment ve vývoji barevné...

Královna fetiše rozdráždila Ameriku. Její fotografce se klaní i feministky

Bunny Yeager: Bettie Page mezi gepardy (1954)

Seriál „Nejkrásnější fotografka“ či „nejlepší pin-up fotografka na světě“. Taková čestná přízviska si...

Padlého rudoarmějce oplakali u Rudolfina. Jenže ho zabili sami Sověti

Tibor Honty: Padl v posledních vteřinách (1945)

Seriál Je to snad nejslavnější fotografie z květnového osvobození Prahy a dlouho se věřilo, že Georgij...

Počkej na mě! Vyprovodil tátu do války, jeho fotka otevírala peněženky

Počkej na mě, tati! Kanadský voják Jack Bernard se loučí se svým synem. (1....

Seriál Jeho rozzářená tvář bývala za druhé světové války vystavena v každé třídě a kanadským žáčkům...

Úlet novin pečetil Trumanův triumf, lovec gangsterů už šok nerozdýchal

„Dewey Defeats Truman“. Vítěz voleb Harry Truman drží v rukou výtisk Chicago...

Seriál Americké prezidentské volby dokážou překvapit, i když si všichni myslí, že dopředu vědí, jak...

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

  • Nejčtenější

Výsledky MS v hokeji 2024: Pražské zlato, po 14 letech jsou Češi mistry

10. května 2024,  aktualizováno  26.5 23:17

Opět po devíti letech klání mistrovství světa pohostila Praha a Ostrava. Čeští hokejisté zakusili v...

Švýcarsko - Česko 0:2. Pastrňák utnul domácí čekání, hokejisté slaví 13. zlato

26. května 2024  8:49,  aktualizováno  23:43

Takřka čtyřicet let vyhlížel takový zážitek. V poslední květnovou neděli se hokejem poblázněný...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Švédsko - Česko 3:7. Národní tým je ve finále MS, má jistou medaili

24. května 2024  8:25,  aktualizováno  25.5 17:20

Na tento okamžik čekali čeští hokejisté čtrnáct let. Národní tým slaví postup do finále mistrovství...

Oslabení před finále. Dodatečná stopka pro Ruttu, Krejčík musel do nemocnice

25. května 2024  22:15,  aktualizováno  22:50

Národní tým se ve finále domácího mistrovství světa bude muset obejít bez Jana Rutty. Český obránce...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Politý Červenka, Pastrňák na střeše autobusu. Jak Staromák slavil s mistry

27. května 2024  8:15,  aktualizováno  18:54

Oslavy zlata z domácího mistrovství světa rozjeli hned po úspěšném finále proti Švýcarsku (2:0), o...

Rozlučka podle Kroose: klíčový centr i trofej číslo 34. Chybí mu už jen ta z Eura

2. června 2024

Odcházel jako král. Pohlcen adrenalinem jako by se ani nestačil dojmout nad tím, že tohle je v...

Mallory a Irvine naposledy spatřeni. Dobyli Everest? To může odhalit fotoaparát

2. června 2024

Seriál Andrew Irvine postává s rukama v kapsách a hledí na George Malloryho, jenž si upravuje kyslíkovou...

Dortmund - Real 0:2, gigant se trápil, pak finále rozhodli Carvajal a Vinícius

1. června 2024  20:30,  aktualizováno  23:37

Šesté finále za posledních deset let, šestý triumf. Fotbalisté Realu Madrid to opět dokázali a...

Potvrzeno. Trenér Mourinho se stěhuje do Turecka, povede Fenerbahce

1. června 2024  23:26

Novým trenérem fotbalistů Fenerbahce se stal Portugalec José Mourinho. Istanbulský klub o příchodu...

Jaké vitamíny brát v těhotenství? Poradíme vám, jak se rozhodnout.
Jaké vitamíny brát v těhotenství? Poradíme vám, jak se rozhodnout.

Každá budoucí maminka se snaží zajistit pro své miminko jen to nejlepší. GS Mamavit je komplexní multivitaminový doplněk, který je speciálně...

Žádná tajná bokovka. S manželkou jsme rozvedeni, překvapil Petr Nedvěd

Generální manažer české hokejové reprezentace Petr Nedvěd (52) byl po divoké oslavě zlaté medaile z mistrovství světa...

Posedlost sexem, tíže lásky, nekrofilie. Gejšin příběh zmátl Japonsko

Vine se jím sex, mocná záliba v sexu. Rovněž láska. Neukojitelná, doslova vražedná. Onen příběh se odehrál v kulisách...

Vznikající nádor v těle signalizuje celá plejáda příznaků, říká neurochirurg

Premium Narodil se v USA, zkušenosti sbíral i ve světě, ale doma je v Praze. Specialista na operace mozku Jan Šroubek si nyní...

Brankář Dostál zklamal fanynky. Randí s finskou volejbalistkou, bývalkou Nečase

Neprůstřelný gólman Lukáš Dostál (23) byl hvězdou letošního mistrovství světa v hokeji. Nadšení z něj byli nejen mužští...

Hoši, nádhera, děkují celebrity za hokejové zlato. Pokáč baví vítěze písničkou

Česká hokejová reprezentace získala po čtrnácti letech zlato na mistrovství světa. Obrovský úspěch nadchl nejen...