Idol i skvělý závodník. Norris ukončil triumfem v Miami pět let čekání

  10:47
Jako rockový zpěvák. Rozběhl se, odrazil a skokem přes hrazení přistál na oranžovém hloučku svých mechaniků. Ti ho zvedli nahoru na ruce a chvíli nim potřásali. Přesně tak si to Lando Norris představoval. O tomhle okamžiku snil několik let. Po letech čekání, po sedmi druhých místech konečně ve formuli 1 zvítězil. „A věřte, že to nebylo naposledy,“ predikoval v cíli Velké ceny Miami poražený sok a mistr světa Max Verstappen.
Na tuhle chvíli čekal 110 závodů. Britský pilot Lando Norris z McLarenu ovládl...

Na tuhle chvíli čekal 110 závodů. Britský pilot Lando Norris z McLarenu ovládl Velkou cenu Miami a spolu s ním se radoval celý tým. | foto: Reuters

V minulosti byl Norris několikrát tak blízko. Při Velké ceně Ruska 2021 si jel na prvním místě pro jasný triumf, když přišel déšť, který ho připravil o naděje. Tehdy netušil, že bude muset kvůli období totální dominance Maxe Verstappena čekat další tři roky.

I proto se dalo pochopit, že v neděli na Floridě obtížné zvládal návaly emocí. „Fu..k! Oh, sorry!“ vylétlo z něj při pozávodním rozhovoru přímo v pitlane se speakerem dne Jensonem Buttonem, když dostal dotaz na své pocity. Všichni mu to rádi odpustili, první vítězství v Grand Prix je pouze jedno.

„To byl závod! Těžký závod! Ale už bylo na čase. Jsem moc šťastný, za sebe i za celý tým. Bylo to ale dlouhý den,“ radoval se.

Pro první letošní americký závod Norris dostal k dispozici nové díly, jeho monopost zrychlil. Přitom to ale dlouho vypadalo, že se hledá. V páteční kvalifikaci sprintu nezvládl rychlé kolo, v sobotním závodě poté pokazil průjezd první zatáčkou. A ani páté místo v kvalifikaci na hlavní závod nebylo ideálním výsledkem, jaký si představoval.

„Nebyl to ideální víkend, v pátek jsem udělal několik chyb, v sobotu také, ale dnes si to všechno sedlo. Konečně jsem využil potenciálu našeho vozu, děkuji týmu,“ vyprávěl.

Díky britskému McLarenu, který se už druhým rokem vrací do špičky a útočí na nejlepší, mohl vyhrát. Vsadili na něj, když ho nikdo neznal, a dovedli ho až na stupně vítězů. Proto jim děkoval hned několikrát.

„Jsem hrdý na všechny lidi v týmu, opravdu na každého. Udělal jsem během posledních pěti let snad všechny možné chyby, ale oni mě podrželi a jsem rád, že jsem nikam neodešel. Vždy jsem věřil, že to McLaren dokáže. Jsou to nádherné okamžiky a tuhle vzpomínku už si ponesu navždy,“ rozplýval se chvíli po velkém vítězství.

Rychlost i štěstí

Přitom po startu to pro něj nijak zvlášť na výjimečný den nevypadalo. Z pátého místa padl na šesté, kroužil po dráze za Sergiem Pérezem. Byl viditelně rychlejší než Mexičan, ale přes enormní snahu ho předjet nedokázal. Až když už v 18. kole zatočil Pérez do boxů, rozbalil svou show, náhle zajížděl rychlé časy a stahoval soupeře.

Výsledky Velké ceny Miami

Všichni postupně odbočovali pro nové pneumatiky, on nechtěl - opravdu po trati letěl, gumy měl ve výborném stavu, a tak zůstával na dráze, i když ve 28. kole vyměnili pneumatiky i Sainz a jeho stájový kolega Piastri. A to bylo jeho štěstí.

Jen o kolo později bourali Magnussen a Sargeant z konce závodního pole a na dráhu vyrazil safety car - před celým polem a za dočasně vedoucím Norrisem, který jako jeden z mála ještě neměnil pneumatiky. „Měl jsem štěstí na safety car, pomohlo mi do čela. Ale kolikrát předtím jsem měl zase smůlu?“ ptal se čtyřiadvacetiletý závodník.

Na dráhu se vrátil z pitlane daleko přede všemi. Poté vedení před dosud nedotknutelným lídrem Maxem Verstappenem nejen udržel, ale dokázal každým kolem navyšovat. „Když jsem po zastávce slyšel, jaké časy jezdí mclareny, říkal jsem si, že jsou jasně rychlejší, nemělo cenu hnát se za nimi,“ přiznal v cíli Max Verstappen.

Uznání od šampiona potěší. Max Verstappen se možná na Norrise nevrhal jako řada dalších závodníků, neobjímal ho, ale nedá se říct, že by mu výhru nepřál. „Jsem moc šťastný za Landa, konečně se mu to povedlo. A my jsme druzí, to také není špatné místo. Jednoduše to dnes nebylo ono, ale nemusíme z toho dělat tragédii,“ dodal nizozemský pilot.

Idol fanoušků

Mnozí vyčítají Landovi Norrisovi nonkonformní životní styl. Že se nesoustředí jen na závodění, že má spoustu vedlejších zájmů a aktivit. Že není jako Schumacher. Snad aby to dokázal, celý víkend v Miami ho zdobila náplast na nose, zranění si odnesl z nedávné party v Amsterodamu.

Jako syn britského otce a belgické matky má do oblasti Beneluxu blízko a rád si tam užívá. Občas se prostě sebere a na pár dní zmizí ze závodního světa. Ale to je také možná důvod, proč ho fanoušci milují. Už mají dost úzkoprsých Schumacherů, slušňáků Vettelů či svět celebrit milujících Hamiltonů. Lando Norris je jako oni - praštěný a chybující kluk, který měl sen. A o víkendu v americkém Miami si ho splnil.

Autor:

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

  • Nejčtenější

Výsledky MS v hokeji 2024: Pražské zlato, po 14 letech jsou Češi mistry

10. května 2024,  aktualizováno  26.5 23:17

Opět po devíti letech klání mistrovství světa pohostila Praha a Ostrava. Čeští hokejisté zakusili v...

Švýcarsko - Česko 0:2. Pastrňák utnul domácí čekání, hokejisté slaví 13. zlato

26. května 2024  8:49,  aktualizováno  23:43

Takřka čtyřicet let vyhlížel takový zážitek. V poslední květnovou neděli se hokejem poblázněný...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Švédsko - Česko 3:7. Národní tým je ve finále MS, má jistou medaili

24. května 2024  8:25,  aktualizováno  25.5 17:20

Na tento okamžik čekali čeští hokejisté čtrnáct let. Národní tým slaví postup do finále mistrovství...

Oslabení před finále. Dodatečná stopka pro Ruttu, Krejčík musel do nemocnice

25. května 2024  22:15,  aktualizováno  22:50

Národní tým se ve finále domácího mistrovství světa bude muset obejít bez Jana Rutty. Český obránce...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Politý Červenka, Pastrňák na střeše autobusu. Jak Staromák slavil s mistry

27. května 2024  8:15,  aktualizováno  18:54

Oslavy zlata z domácího mistrovství světa rozjeli hned po úspěšném finále proti Švýcarsku (2:0), o...

Vondroušová postoupila do čtvrtfinále, v něm ji čeká rozjetá světová jednička

2. června 2024  10:50,  aktualizováno  13:06

Aktualizujeme Poslední Češka v pavouku Roland Garros míří mezi osmičku nejlepších. Markéta Vondroušová na druhém...

Veslařské Primátorky ovládla favorizovaná osma pražské Dukly

2. června 2024  12:43

Osma pražské Dukly podle očekávání ovládla 111. ročník veslařských Primátorek. Posádka ve složení...

Fotbalová rarita: jeden tým, šest Kubátů v sestavě. Bratři, bratranec a děti

2. června 2024  12:29

Kubát, kam se podíváš! Fotbalový Sebuzín v sobotu napsal svoji Klabzubovu jedenáctku v menším...

Martin je do hokeje blázen, až jsme ho museli krotit, vzpomíná Nečasův otec

2. června 2024

Premium Ačkoliv jindy reaguje na telefonáty či esemesky téměř okamžitě, případně pouze s minimálním...

Rozdáváme ovocné pochoutky ZDARMA
Rozdáváme ovocné pochoutky ZDARMA

Ovoce, nebo čokoláda? Zapojte se do testování a ochutnejte oboje najednou! Šnek BOB přichází s novinkou v podobě ovocných pochoutek v čokoládě....

Žádná tajná bokovka. S manželkou jsme rozvedeni, překvapil Petr Nedvěd

Generální manažer české hokejové reprezentace Petr Nedvěd (52) byl po divoké oslavě zlaté medaile z mistrovství světa...

Vznikající nádor v těle signalizuje celá plejáda příznaků, říká neurochirurg

Premium Narodil se v USA, zkušenosti sbíral i ve světě, ale doma je v Praze. Specialista na operace mozku Jan Šroubek si nyní...

Posedlost sexem, tíže lásky, nekrofilie. Gejšin příběh zmátl Japonsko

Vine se jím sex, mocná záliba v sexu. Rovněž láska. Neukojitelná, doslova vražedná. Onen příběh se odehrál v kulisách...

Brankář Dostál zklamal fanynky. Randí s finskou volejbalistkou, bývalkou Nečase

Neprůstřelný gólman Lukáš Dostál (23) byl hvězdou letošního mistrovství světa v hokeji. Nadšení z něj byli nejen mužští...

Hoši, nádhera, děkují celebrity za hokejové zlato. Pokáč baví vítěze písničkou

Česká hokejová reprezentace získala po čtrnácti letech zlato na mistrovství světa. Obrovský úspěch nadchl nejen...