Huť Liberty Ostrava stále nezaplatila pojištění za své zaměstnance

foto Ilustrační foto - Muž míjí billboard při odchodu z práce po skončení ranní směny, 20. prosince 2023, hlavní brána, Liberty Ostrava, Ostrava.

Ostrava/Praha - Hutní podnik Liberty Ostrava má stále zpoždění s platbami pojištění za své zaměstnance. Na dotaz ČTK to dnes za firmu potvrdil Ivo Štěrba. Na situaci upozornily Hospodářské noviny (HN), podle kterých firma dluží zdravotní pojištění za dva měsíce a sociální pojištění za jeden. Mluvčí České správy sociálního zabezpečení (ČSSZ) Jitka Drmolová dnes ČTK řekla, že se úřad nebude ke konkrétním subjektům a jejich závazkům vůči němu vyjadřovat, u dluhů na pojistném ale postupuje standardně. Zaměstnanců by se podle ní ale neměl dluh zaměstnavatele na odvodech či penále dotknout. Nemusí se obávat, že by se jim doba pojištění nezapočítávala do důchodu nebo že by neměli nárok na nemocenskou.

"Z hlediska důchodového pojištění je relevantní pouze vyměřovací základ vykázaný na evidenčním listu důchodového pojištění a obdobná situace je i v případě nemocenského pojištění," uvedla Drmolová.

Ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL) začátkem května po jednání tripartity řekl, že ČSSZ nedoplatky na sociálních odvodech vyčíslila a vyzvala firmu k úhradě. Podle výsledku pak měl úřad přijmout další kroky.

"Určitá část plateb se opozdila kvůli vyšším nárokům na hotovost tak, jak se postupně snažíme zvyšovat výrobu a dostat zaměstnance zpátky do práce. Jsme v kontaktu s těmi, kterých se to týká, abychom situaci efektivně vyřešili. Byť se budeme vždy snažit provádět platby včas, může během plnění restrukturalizačního plánu a finanční stabilizace podniku docházet v určitých momentech ke krátkodobým zpožděním plateb," uvedl dnes Štěrba.

HN napsaly, že restrukturalizační správce Michal Žižlavský v pravidelné zprávě věřitelům vyčíslil dluh na 129 milionů korun. Minimálně dvě zdravotní pojišťovny podle listu nabízí huti splátkový kalendář a zároveň hrozí jejímu managementu trestním oznámením.

Že Liberty nezaplatila za zaměstnance pojištění, vyšlo najevo na začátku května. Několik dnů poté huť oznámila, že správě sociálního zabezpečení uhradila nedoplatky na sociálních odvodech.

Liberty Ostrava je v problémech od loňska. Delší dobu má potíže platit závazky a od prosince, kdy jí dodavatel Tameh Czech zastavil dodávky energií, většina jejích provozů stojí. Převážná část zaměstnanců je od té doby doma. I s dceřinými firmami má Liberty Ostrava podle údajů firmy přibližně 5100 zaměstnanců. Zaměstnanci, kteří chodí do práce, se střídají, podle mluvčí jich denně pracuje v průměru asi 1700.

Před věřiteli, kterých je okolo 1300, chrání huť moratorium vyhlášené soudem. Liberty uvedla, že ke konci února eviduje celkové závazky zhruba za 16,4 miliardy korun.

"Jen za duben měla huť ztrátu 475 milionů korun. Za květen to bude podobné, protože v provozech se za několik dnů zpracovalo jen 7000 tun materiálu. Na červen je v plánu maximálně 10.000 tun. Výrobní kapacita huti je přitom až 200.000 tun oceli měsíčně," uvedly HN. Mzdy zatím zaměstnanci dostávají včas, náklady na ně dosahují měsíčně asi 250 milionů korun.

Liberty věřitelům a soudu předložila restrukturalizační plán. Soud o něm rozhodne, až vyhodnotí námitky, které proti plánu podali věřitelé huti. Ostravská huť patří od roku 2019 Liberty Steel Group z koncernu GFG Alliance britského podnikatele Sanjeeva Gupty.

 

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 2.06.2024 ČTK

Reklama

21°C

Dnes je neděle 2. června 2024

Očekáváme v 17:00 19°C

Celá předpověď