Hlavní navigace

Softwarová sklizeň (8. 5. 2024): skenování QR kódů a převod textu na řeč

8. 5. 2024
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Dnes si naskenujeme QR kódy na zařízení s Linuxem, necháme počítač přečíst nahlas napsaný text, napíšeme a uspořádáme si poznámky a zahrajeme si hry na emulátoru konzole Nintendo 3DS. Nebude chybět ani blbinka.

CoBang

Aplikace, která vám umožní snadno skenovat QR kódy na vašem zařízení s Linuxem. Zajímavé na této drobné aplikaci je, že umožňuje skenovat QR kódy ze dvou zdrojů: z webové kamery počítače/notebooku nebo ze statického obrázku.

V případě skenování QR kódů z obrázků je lze přidávat přetažením, ze schránky, a dokonce i pomocí nabídky procházení.

github.com/hongquan/CoBang, 0.12.0

VoiceGen

Jednoduchá aplikace pro převod textu na řeč pro Linux. Hlavní výhodou aplikace VoiceGen je, že vám poskytuje přístup k různým typům hlasových enginů, jako je Streamlabs (Amazon Polly) a další offline i online enginy, jako je svox pico.

Aplikace poskytuje různé rychlostní a hlasové možnosti a je dokonce schopna ukládat výstupní soubory v případě, že je potřebujete exportovat pro své projekty.

gitlab.com/PersianGolf/voicegen, 2.1.0

Xilinota

Aplikace pro psaní poznámek a projektů, které běží na různých platformách (Linux, Windows, macOS, Android a iOS), dokáže zpracovávat velké množství poznámek uspořádaných v poznámkových blocích a různými způsoby synchronizovat poznámky napříč platformami.

Jedná se o fork Joplinu, jehož cílem je rozšířit a vylepšit funkce v různých směrech a zároveň zachovat kompatibilitu s Joplinem ve většině aspektů.

github.com/XilinJia/Xilinota, 2.15.1

Lime3DS

Emulátor herní konzole Nintendo 3DS. Lime3DS je fork Citry napsaný v C++. To znamená, že má mnoho z její DNA, včetně přenositelnosti, možností kompatibility a funkcí, díky kterým se Citra stala nejlepším a nejoblíbenějším open-source emulátorem Nintenda 3DS.

V současné době se může pochlubit emulací firmwaru, načítáním Amiibo a také částečnou podporou „homebrew“ aplikací.

lime3ds.github.io, 2111

Blbinka

Vzpomínáte si na ten vtip o dvou policistech, z nichž jeden umí číst a druhý psát? U AI zase platí, že jeden umí psát a druhý dělat obrázky.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Filip Zatloukal vystudoval automatizaci na Univerzitě Tomáše Bati a už od studií se zajímá o vše kolem svobodného softwaru. Vždycky ho zajímaly technologie a žurnalistika, tak se rozhodl tyto dvě vášně skloubit dohromady.